Foto: N1

Tokom rasprave u Skupštini Srbije o finansijskim planovima nezavisnih tela, poslanici grupe "Aleksandar Vučić - Za našu decu" (AVZND) i Socijalističke partije Srbije (SPS) uglavnom su kritikovali opoziciju i medije koji kritikuju vlast, a bilo je i poziva Vladi da ugasi Krizni štab i ne prihvati predložene protivepidemijske mere.

Vladimir Đukanović (SNS) je pozvao Vladu da to učini i rekao da „ne možeš da čuješ više da se neko leči od kancera, priča se samo o koroni“.

„Molim da se ne prihvate mere Kriznog štaba, prestanite da maltretrate privredu, kako će neko da podeli platu ako ga zatvarate“ pitao je poslanik, a Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je pozvao da „reaguje zbog širenja panike“.

Đukanović je rekao da je „veliki protivnik“ regulatornih tela  – „sve bih ih pogasio“ jer „njih niko ne kontroliše“, a ministarstva su „pretvorena u ikebane“.

„Agencija za borbu protiv korupcije takođe treba da se ugasi jer služi da se zaposle nevladine organizacije“ rekao je Đukanović i dodao da su njihove plate „ogromne… kao pijavice na budžetu“.

Njegova stranačka koleginica Aleksandra Tomić odgovorila je da je teorija o NVO sektoru kao četvrtoj grani vlasti bila „izmišljena tema“ do 2012. godine, dok je zadatak sadašnje vlasti da „vrati institucije u nadležnost svih građana“.

U svom prvom skupštinskom govoru, Ilija Matejić (AVZND) fokusirao se na odbranu svojih mladih kolega od „gnusnih napada medija“. On je naveo da je kritici poslednja bila izložena Ivana Popović koja je u kampanji predstavljena kao proizvođač džema iz Krupnja, a mediji su kritikovali njenu odluku da među prvima zatraži novac za iznajmljivanje stana u Beogradu. Matejić je rekao da su mediji kritikovali izgled i ponašanje mladih poslanika i govorili da ne znaju gde su pošli, a da niko nije afirmativno pisao o njima.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On je za napade optužio, kako je rekao, „televizije s nacionalnom frekvencijom N1 i Nova S“ iako su one kablovske.

„Moje pitanje je gde je REM da istraži sve te napade“ pitao je Matejić u raspravi o finansijskom planu te institucije.

Đorđe Milićević (SPS) je izjavio da REM „trpi hajku opozicije“ kojoj „naročito smeta“ rad RTS-a i rekao da tamo sadašnja vlast „nije smenila nijednog urednika“.

Dodao je da bi „on pustio opoziciju“ da što više gostuje na RTS-u jer su stranke kojima je bilo dozvoljeno da se predstave biračima ostale ispod cenzusa od tri odsto.

Onima koji su bojkotovali izbore, taj poslanik SPS-a je poručio da sada, kao vanparlamentarne stranke, nemaju osnov da traže zastupljenost na javnom servisu, a dodao da „novinari znaju šta je vest i verovatno procenjuju da opozicija nije vest“.

Milićević je rekao da je licemerno što se evroposlanici bave slobodom medija u Srbiji, a 2011. kada je o tome govorio izveštaj Verice Barać, za to nisu pokazali interesovanje.

Poslanici su ponavljali da pojedini mediji „pod dirigentskom palicom ili diktaturom Dragana Đilasa“ „napadaju predsednika“ Srbije i ugrožavaju njegovu bezbednost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare