Foto:printscreen/RTS; Printscreen PINKTV

Tvrdnje najviših državnih funkcionera, pre svega premijerke Ane Brnabić i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da je stanje u medijima za vreme bivše vlasti bilo mnogo lošije nego što je sada, demantuje upravo izveštaj REM (tadašnje RRA) o izbornoj kampanji 2012. godine. Pre svega u vezi izveštavanja javnog servisa. Ovaj izveštaj govori da je te godine RTS imao nekoliko emisija koje su bile u potpunosti podređene izbornoj kampanji, a u kojima su gotovo ravnomerno bili zastupljeni predstavnici vlasti i opozicije, a da je ukupno predizborno vreme koje su dobili predsednički kandisati Boris Tadić i Tomislav Nikolić bilo gotovo izjednačeno. Slična situacija bila je i po pitanju ukupnog predizbornog vremena posvećenog listama za republičke izbore.

Na današnji dan, 17 dana pred izbore u Srbiji, što se tiče obaveze Radio televizije Srbije da pravovremeno i istinito informiše građane Srbije i predstavi im sve kandidate i liste za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore situacija je sledeća:

Predsednički kandidati i nosioci izbornih lista za parlamentarne i gradske izbore još nisu dobili poziv da na javnom servisu predstave svoj program, duela nema, a jedino sučeljavanje ali na štopericu i na određenu temu građani mogu da vide u emisiji “Reč na reč”.

Foto:printscreen/RTS/Reč na reč

Kad se pogleda izveštaj nekadašnjeg RRA u predizbornoj kampanji 2012. godine bilo je znatno drugačije.

Izborne liste ravnomerno zastupljene

Glavni zaključak izveštaja RRA o nadzoru nad radom emitera tokom predizborne kampanje za predsedničke, republičke, pokrajinske i lokalne izbore u periodu od 14.marta do 20. maja 2012. jeste da je građanima Srbije omogućeno je da se putem elektronskih medija informišu o predizbornim aktivnostima učesnika izbornog procesa, da su izborne liste u informativnim programima bile donekle ujednačeno zastupljene, uz prednost dve objektivno najznačije liste,
„Izbor za bolji život“ Borisa Tadića i “Pokrenimo Srbiju“ Tomislava Nikolića.

Foto:Zoran Lončarević; Ivan Dinić/NovaS; promo RTS

Što se rada Radio televizije Srbije tiče RRA navodi da je svoju zakonsku obavezu o predstavljanju svih izbornih lista i svih predsedničkih kandidata ispunila na svom drugom kanalu u specijalizovanim emisijama: “Izbori 2012. – predstavljanje stranaka“, odnosno „Izbori 2012. – predstavljanje predsedničkih kandidata“, koje su emitovane svakodnevno u periodu od 27. aprila do 2. maja 2012. godine u terminu od 20 do 23 sata.

“Redosled predstavljanja predsedničkih kandidata i predstavnika izbornih lista za republičke izbore određen je javnim žrebom, koji je obavljen u “Radioteleviziji Srbije“ 25. aprila 2012. godine.

Danas nema ni pomenutih emisija, a kamoli žreba.

Transfer političkih emisija u predizborni program

Zatim, RTS1 je nedeljne informativne emisije “Upitnik“ i “Da Možda Ne“, koje su inače tematskog karaktera i bave se unutrašnjim političkim i društvenim pitanjima, tokom predizborne kampanje koncepcijski uobličio u predizborni program, pozivajući u njih isključivo predstavnike političkih stranaka.

“U predizbornoj kampanji uoči prvog kruga izbora emisija “Da Možda Ne“ bila je na programu RTS1 šest puta, sa učešćem tri do četiri gosta. Zastupljenost političkih stranaka u ovoj emisiji bila je izbalansirana”, piše u izveštaju iz 2012. godine.

Predizbornoj kampanji na RTS-u je bila podređena i emisija “Upitnik”, a zastupljenost političkih stranaka RRA takođe ocenjuje kao izbalansiranu.

“U sedam emisija (po tri gosta u svakoj), nastupali su predstavnici 10 različitih stranaka. Кako u ravnomernoj zastupljenosti političkih stranaka, tako i u odnosu voditelja prema gostima, ovu emisiju mogli bismo oceniti kao profesionalno korektnu u ispunjavanju specifične uloge javnog servisa u predizbornoj kampanji”, ocenjuje RRA.

RTS1 je te 2012. godine uveo jedino što imamo danas – specijalizovanu predizbornu emisiju “Reč na reč“, ali sa jednom bitnom razlikom.

Šta to beše duel

U ovoj emisiji, u prvom krugu, ravnopravno je predstavljeno 7 izbornih lista, a u drugom krugu, pojedinačno i u TV duelu, predstavljena su dva predsednička kandidata Boris Tadić i Tomislav Nikolić.

“RTS je ispunio ulogu javnog medijskog servisa u skladu sa zakonom i opšteobavezujućim uputstvom, predstavljajući oba predsednička kandidata. Borisu Tadiću i Tomislavu Nikoliću omogućeno je da u istim terminima i trajanju predstave svoje programe. U specijalizovanoj predizbornoj emisiji „Reč na reč“, kandidati su predstavljeni pojedinačno u formi intervjua, a u TV duelu koji je imao osam zasebnih celina, odnosno tema, kandidati su imali identično vreme za iznošenje stavova”, ocenjuje RRA 2012. godine.

Danas u mogućnost da sa kandidatom SNS Aleksandrom Vučićem “odmere snage” na RTS ne veruju ni aktuelni predsednički kandidati.

U izveštaju RRA o predizbornoj kampanji 2012. dalje piše:

“Visoko učešće specijalizovanih predizbornih emisija zapažamo na dva kanala javnih servisa, RTV1 i RTS2, što se može objasniti brojnim izdanjima emisija “Izborna hronika“ i “Izbori 2012.“ (RTV1), te “Predstavljanje stranaka“ i “Predstavljanje predsedničkih kandidata (RTS2).

Mogućnost sučeljavanja predstavnika vlasti i opozicije nudila je i emisija “Jedan na jedan” na RTV1.

U zaključku stoji da je ukupno predizborno vreme dve najjače liste za parlamentarne izbore gotovo identično.

Tako je lista “Izbor za bolji život Boris Tadić” na RTS1 dobila 15 sati i 36 minuta, a na RTS2 sat i 57 minuta. Lista “Pokrenimo Srbiju Tomislav Nikolić” na RTS1 je bila zastupljena 11 sati i 47 minuta, a na RTS2 sat i 19 minuta.

U centralnim informativnim emisijama Tadić i Dačić bili su, takođe, ravnomerno zastupljeni, po Centralne informativne emisije isto, gotovo dva sata na RTS1 i dva i po na RTS2.

BONUS VIDEO: Vlast na RTS-u za 15 dana bila prisutna više od 75 odsto, opozicija 10 odsto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar