Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je da njegova stranka neće praviti izbornu koaliciju ni sa jednom strankom, preneo je večeras RTK2.

„Još nismo odlučili u organima DSK, ali uskoro ćemo organizovati sastanak predsedništva. Mislim da ćemo sami ući u trku na izborima“, rekao je Mustafa.

On je dodao da će DSK poštovati odluku Ustavnog suda.

„To je bila neočekivana odluka Ustavnog suda. Preuzeo je ulogu koju nema jer je raspisao izbore. To Ustavni sud ne radi. Međutim, odlučili smo da poštujemo ovu odluku“, naveo je Mustafa.

Premijer Kosova i potpredsednik DSK, Avdulah Hoti izrazio je ranije danas uverenje da je njegova stranka favorit na narednim vanrednim parlamentarnim izborima, koji će biti održani početkom sledeće godine.

Hoti je rekao da se ta stranka „priprema za izlazak na birališta“, kao i da smatra da je, na osnovu preduzimanih aktivnosti u prethodnih šest, sedam, meseci koliko je on na čelu Vlade, DSK „glavni favorit za pobedu na ovim izborima“.

„Znate kako smo primili Vladu, zemlja je bila u potpunoj blokiradi, sa medjunarodnim sankcijama. To smo prevazišli, u potpunosti smo se otvorili, medju tri, četiri države smo koje su imale najviše uspeha sa pandemijom. Uveren sam da smo favoriti za pobedu na izborima, sada moramo da pripremimo listu“, rekao je on.

I Pokret Samoopredeljenje je objavio da su sigurni pobednici predstojećih izbora.

Potpredsednik PS, Besnik Bisljimi objavio je anketu prema kojoj PS osvaja 55 poslanika, dodajući da bi uz malo zalaganja ova stranka mogla da dosegne 60 poslanika.

Ustavni sud Kosova je u ponedeljak objavio odluku kojom je ocenio da je glas poslanika Etema Arifija nevažeći i naložio proglašavanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

U odluci se kaže da je sud jednoglasno odlučio da prijavu PS proglasi prihvatljivom.

Sud je ocenio da shodno ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima lice osudjeno pravnosnažnom sudskom presudom u tri poslednje godine ne može biti kandidat za poslanika, niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Ustavni sud je presudio da odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Kosova.

Presudjeno je da presuda nema povratno dejstvo i da na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar