Osmani završila konsultacije o datumu vanrednih izbora

Politika 23. dec. 202019:25
Podeli:
Foto:N1

V.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani okončala je konsultacije sa predstavnicima političkih stranaka koji imaju predstavnike u Skupštini Kosova o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, nakon odluke Ustavnog suda od 21.decembra.

„Po završetku sastanaka i suštinskih diskusija sa svim političkim subjektima v.d. predsednika Osmani je naglasila da će, nakon što stranke dobiju presudu Ustavnog suda, datum vanrednih izbora odmah biti određen“, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednice Kosova.

Najavljen je i sastanak sa Centralnom izbornom komisijom i drugim relevantnim institucijama kako bi se izbori organizovali po najvišim standardima.

Posle jučerašnjih sastanaka sa predstavnicima PS, DSK, DPK i AAB, Osmani se danas srela i sa predstavnicima Socijaldemokratske inicijative, Alijanse novo Kosovo i predstavnicima partija nesrpskih manjina koji su izrazili poštovanje za odluku Ustavnog suda i spremnost da učestvuju na izborima kada budu zakazani.

Ustavni sud Kosova je u ponedeljak objavio odluku kojom je ocenio da je glas poslanika Etema Arifija nevažeći i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

U odluci se kaže da je sud jednoglasno odlučio da prijavu PS proglasi prihvatljivom.

Sud je ocenio da, shodno ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima, lice osudjeno pravnosnažnom sudskom presudom u tri poslednje godine ne može biti kandidat za poslanika, niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Ustavni sud je presudio da odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Kosova.

Presuđeno je da presuda nema povratno dejstvo i da na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade ostaju na snazi, a Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.