Enver Hodžaj Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

V.d. predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj biće kandidat ove stranke za premijera na vanrednim parlamentarnim izborima koji će biti održani sledeće godine, potvrdio je generalni sekretar stranke, Uran Ismailji.

Ismailji je na konferenciji za medije rekao da Hodžaj ima blistavu karijeru u politici, a da stranka ide na izbore sa jasnim programom.

Ismailji je kritikovao dve prethodne Vlade, koje su vodili Kurti i Hoti, navodeći da su imale mnogo neuspeha.

„Imali smo uzastopne neuspehe vlade Hoti-Kurtija. Bila je to teška godina za zdravstvo i zdravstveno osoblje. Iako na prvoj liniji fronta u pandemiji (zdravstveni radnici), nisu imali podršku nijedne vlade“, kazao je Ismailji.

Ustavni sud Kosova je u ponedeljak objavio odluku kojom je ocenio da je glas poslanika Etema Arifija nevažeći i naložio proglašavanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

U odluci se kaže da je sud jednoglasno odlučio da prijavu PS proglasi prihvatljivom.

Sud je ocenio da, shodno ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima, lice osudjeno pravnosnažnom sudskom presudom u tri poslednje godine ne može biti kandidat za poslanika, niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Ustavni sud je presudio da odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer Vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika Skupštine Kosova.

Presudjeno je i da presuda nema povratno dejstvo i da na osnovu principa pravne sigurnosti odluke Vlade ostaju na snazi, a aktuelna Vlada ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar