Foto: EPA-EFE/SAŠA STANKOVIĆ

Resorni odbor Demokratske stranke za informisanje ponovo upozorava i državno tužilaštvo i nadležne sudove da su dužni da postupak protiv osumnjičenih za ubistvo novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ Slavka Ćuruvije sprovedu na efikasan i pravno valjan način, kako bi svi učesnici udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je ubijen Ćuruvija bili imenovani i, ukoliko su još živi, pravosnažno osuđeni.

„Ukidanje prvostepene presude protiv četvorice okrivljenih za ubistvo Ćuruvije, u postupku koji traje već pet i po godina, pokazuje da pravosudni organi u današnjoj Srbiji, ili nisu dovoljno stručni i sposobni da osude ubice, ili jednostavno ne žele da ih osude. Teško je reći koja je od dve navedene mogućnosti gora i opasnija po društvo, ali šta god da je po sredi – novinarska struka i demokratska javnost u celini ne smeju dozvoliti da bez sudskog epiloga ostane ubistvo počinjeno još 11. aprila 1999. godine u centru Beograda, u ulazu zgrade u kojoj je stanovao Slavko Ćuruvija“, navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

DS podseća na činjenicu da svi poznati dokazi i činjenice o ubistvu Ćuruvije nedvosmisleno ukazuju na to da su u likvidaciji učestvovale državne bezbednosne službe, te da su za to ubistvo okrivljeni nekadašnji rukovodioci tajne policije.

„Budući da ubistvo Ćuruvije nesumnjivo predstavlja akt državnog terorizma, jasno je da bez rasvetljavanja tog slučaja i pravosnažne osude vinovnika zlodela, u državi Srbiji ne može biti ni govora o slobodama i pravima novinara i medija, pa samim ti ni o demokratiji i građanskim slobodama uopšte. Nema i ne može biti
slobode medija, bezbednosti za novinare, slobodne reči i isitne, ukoliko država Srbija nije u stanju da rasvetli ubistvo Slavka Ćuruvije i kazni sve one koji su u tom ubistvu učestvovali“, zaključuju u DS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar