Zoran Lutovac Foto: Demokratska stranka

Funkcioneri Demokratske stranke prisustvovali su danas protestu u Pećincima, kako bi pružili podršku roditeljima čija su deca ispisana iz vrtića jer su im roditelji proglašeni za “politički nepodobne".

Predsednik Demokratske stranke i potpredsednik Narodne skupštine Zoran Lutovac izjavio je da su demokrate došle da pokažu solidarnost, da građani moraju da se oslobode straha iako zna da su pod velikim pritiskom i upitao da li je sledeći korak da demokrate počnu da nose žute trake, kako bi SNS moćnici znali koga da maltretiraju.

Foto: Demokratska stranka

„Ovde se ne radi o tome da nema prostora, već o tome da neko nije podoban zato što roditelji ili nisu glasali za SNS, ili su aktivno u DS-u, ili ne žele da podržavaju ovu vlast. To je nedopustivo. Ovde se radi o najgrubljem mešanju i ugrožavanju ljudskih prava. Deca ovih roditelja ispisana su iz vrtića, poljoprivrednici koji su iz DS-a ne mogu da dobiju subvencije, nastavnici ne mogu da dobiju posao u nastavi iako postoji potreba za tim, i sve to samo zato što su opoziciono nastrojeni. Da se ne zavaramo – jeste u pitanju lokalni moćnik, ali iza tog lokalnog moćnika stoji Aleksandar Vučić. Iza svakog lokalnog moćnika stoji Aleksandar Vučić, i to je njegova politika. Sve ovo se dešava zato što je Aleksandar Vučić napravio takav sistem da njegovi poslušnici mogu da pljačkaju koliko god hoće i u svojoj opštini da rade šta hoće“, zaključio je Lutovac.

Foto: Demokratska stranka

Nikola Mažić, predsednik Opštinskog odbora DS Pećinci i Okružnog odbora DS Srem, izjavio je da i sam već četiri godine javno ukazuje zajedno sa ljudima iz odbora na sve nepravilnosti i mahinacije koje Milorad Pantić Luki sprovodi u opštini Pećinci. "Posebno sam bio aktivan u Inicijativi za opstanak srpskog poljoprivrednika, gde je Demokratska stranka pomogla ljudima da aktivnosti budu medijski ispraćene i dobar deo članova DS koji su poljoprivednici su učestvovali u protestima,“ poručio je Nikola Mažić. Dodao je i da gospodin Pantić nije navikao i ne želi da se čuje ni drugo mišljenje, a kamoli kritičko, krenuo u obračun sa svima koji su bili aktivni u poslednjem izbornom procesu. „Jedino u Srbiji, u opštini Pećinci, imamo rušenje ograda, maltretiranje vlasnika firmi, pitanje je dana kada će rušiti parkinge i prilaze firmama, pretnje rušenjem etno objekata i ribnjaka, ispisivanje dece iz vrtića, otimanje zemlje po Zakonu o Tenisu. Milorad Pantić Luki na ime plastenika, čiji broj lažira, uzima ogromno zemljište u opštini Pećinci. Milorad Pantić Luki nije više smetnja normalnom razvoju, on je smetnja normalnom životu u opštini Pećinci.“

Kako su majke ispisane dece preživele ovih nekoliko burnih dana pojasnile su i u svojim izjavama, a ostaju uporne i najavljuju da će sutra, 1. septembra, vratiti decu u vrtić jer ne samo da nemaju nikakvu pisanu potvrdu da su im deca ispisana, nego zbog svojih poslova nemaju ni drugu opciju.

„Telefonskim pozivom sam 25. avgusta obaveštena da mi je dete stavljeno na listu čekanja. Tražila sam obrazloženje, ono je bilo da smo nezaposleni, iakoto uopšte nije tačno, jer imamo poljoprivredno gazdinstvo. Mi smo ljudi radnici i moje dete nema ko da čuva jer muž i ja sami radimo na imanju. Posle smo čuli da su sva deca čiji su roditelji bili aktivisti poljoprivrednih protesta, kao što je moj muž bio, sva deca iz porodica članova Demokratske stranke, ostala na listi čekanja,“ izjavila je Jelena Mihajlović, majka deteta koje ne može da nastavi da ide u vrtić. Dodala je da uopšte nije bilo sastanka komisije, već da je direktorka dobila spisak iz Opštine koja deca ne treba da budu u vrtiću i potvrdila da se radi o deci iz porodica čiji su članova i simpatizera Demokratske stranke i učesnika poljoprivrednih protesta. „Mi, poljoprivrednici smo najugroženiji. Ove godine najskuplja je bila setva, a najjetinija žetva. Imamo milion problema, a treba da se borimo da nam deca idu u vrtić,“ poručila je Mihajlović i istakla da pouzdano zna da u vrtićima ima mesta, ali da nema mesta za nepodobne. Mihajlović je istakla da su preduzeli sve zakonom predviđene korake, kao i da svom detetu nije rekla da možda neće moći da nastavi da ide u svoj vrtić kao i do sada.

Foto: Demokratska stranka

S druge strane, Jelena Mažić potvrđuje da je kod nje malo drugačija situacija jer u i ona i muž zaposleni. Jedno dete Mažića u vrtić ide već četiri godine, a drugo dve, a sada su im samo javili da su na listi čekanja. I ona negira da je tačan argument da nema mesta u vrtiću, da u Pećincima i okolini ima više objekata sa dovoljnim brojem mesta.

„Kada sam pitala da mi navedu argument zašto su deca ostala bez mesta u vrtiću, a prijavljeni smo i suprug i ja, radimo, stigao je odgovor da je takvu odluku donela komisija. Danas smo došli da pitamo direktorku zašto su deca na listi čekanja i to pri samom dnu liste, ali smo naišli na zaključana vrata i u pravnoj službi i kod direktorke“, zaključuje Jelena Mažić.
Nikola Mažić je na samom kraju protesta pozvao roditelje, predstavnike medija i poslanike da uđu u predškolsku ustanovu i pokušaju da dobiju odgovore od direktorke. To se nažalost nije desilo zato što zaposleni ili nisu odgovarali na pitanja ili su se krili u zaključanoj kancelariji.

Protestu su prisustvovali roditelji čija su deca ispisana iz vrtića, narodni poslanici Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Tatjana Manojlović i Srđan Milivojević, generalni sekretar Dušan Kostadinović i portparolka stranke Alisa Kockar, članovi stranke iz celog okruga i građani Pećinaca.

***

BONUS VIDEO: Majke o deci koja nisu primljena u vrtić u Pećincima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare