Foto: Printscreen FoNet/Video

U Pećincima protest ispred vrtića. Bune se roditelji za čiju decu u vrtiću nema mesta. Za N1 kažu da su deca ostala bez mesta jer su članovi njihovih porodica simpatizeri ili članovi DS koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika. Za ovakvu situaciju roditelji krive poverenika Srpske napredne stranke za Pećince Milorada Pantića Lukija. Upravo on je direktorki dostavio spisak dece koja bi trebalo da budu ispisana iz vrtića, tvrde za N1 svedoci koji su želeli da ostanu anonimni.

Ispred predškolske ustanove u pećincima nadomak Beograda jutros su protestovale dve majke. Traže odgovor na pitanje ko je i zašto njihovu decu stavio na listu čekanja, i na taj način ih praktično izbacio iz vrtića u koje idu već godinama. Kažu – 25. avgusta im je javljeno da za njihovu decu u vrtićima više nema mesta, piše N1.

„Posle toga smo culi da su sva deca ciji su roditelji bili ucesnici poljoprivrednih protesta sto je moj muz bio, kao i sva deca ciji su roditelji clanovi DS ostali na listi cekanja“, kaže jedna od majki, Jelena Mihailović.

Slicno iskustvo iznosi i Jelena Mažić, majka dvoje male dece.

„Kazu mi – vaša ćerka je na listi čekanja. Nakon toga rekli su mi i za sina. Upitala sam – kakva lista čekanja? Rekla sam nemoguce, vi ste pogrešili. Rekli su mi – ne, ne.. Komisija je tako odlucila. Pitala sam koja komisija, ko cini tu komisiju?“ govori Mažić.

Izvor koji želi da ostane anoniman svedoči da je Aniti Volčevski, direktori predškolske ustanove u Pećincima, spisak sa „podobnom i nepodobnom“ decom dostavio poverenik Srpske napredne strake za opštinu Pećinci Milorad Pantić Luki.

„SNS poverenik. Čovek koji vlada ovom opštinom, čovek koji se uknjižava ljudima na zemlju i ne može mu niko nista. To su potvrdili neki vaspitači, i neki Ijudi iz opštine“, kaže Jelena Mihajlović.

„Oni su moju decu obeležili. To ne može! Na sve sam brojeve zvala, niko se nije javio. Čak sam došla i do broja telefona direktorke, pustila poruku. Zvala sam. Niko se javio nije“, kaže Jelena Mažić.

Zato su danas krenuli u potragu za direktorkom. Međutim, vrata pred njima ostala su zaključana.

Savet su, zato, dalje potražile u kancelariji pedagoga. Skinuvši odgovornost sa sebe, prosledili su ih dalje u pravnu službu.

„Ovo je sramota. Ovo je najveća sramota koja je učinjena detetu i roditeljima. Da mi nemamo pravo da odvedemo decu u vrtić da bi mogli da obavimo poslove“, rekla je Mihailović.

„Da se preko dece svete… To je dno dna“, dodaje Mažić.

Opština Pećinci godinama se bori sa problemom negativnog prirodnog priraštaja. Ipak, predškolskih kapacitata ima dovoljno, a u susednom naselju napravljen je i novi vrtić čijom izgradnjom su liste čekanja za upis dece ukinute. Majke to znaju i kažu da neće odustati. Svoju decu sutra će odvesti u vrtić i to će činiti sve dok im neko na papiru ne obrazloži šta je to presudilo da njihovoj deci, preko noći, bude onemogućeno da nastave odrastanje u svom kolektivu. Do tada imaju samo još jedno pitanje.

„Postoji li neka državna institucija koja će nam pomoći?“ pita se Jelena Mihailović.

***

BONUS VIDEO: Protest roditelja u Pećincima čija deca su ostala bez mesta u vrtiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare