Foto: Nova S

Branislav Lečić, koji je sinoć pobedio na izborima koje je organizovala frakcija u Demokratskoj stranci (DS), na kojima je bio jedini kandidat, a koje rukovodstvo stranke ne priznaje, tvrdi da je on legitimni predsednik DS jer je poštovao demokratski proces i imao statutarno pravo da sazove izbore.

Mi smo poštovali proces raspisitanja unutarstranačkih izbora. Jedna trećina članova Glavnog odbora tražila je da se organizuje izborna skupština posle parlamentarnih izbora, što je inače tradicija DS. Mi smo to tražili i nismo uvršteni u dnevni red, što je automatski moralo da se desi, i zato su usledile one nemile scene. Mi smo onda izglasali organizacioni odbor i samim tim izbore koje je više od polovine članova podržalo. Mi smo imali statutarno pravo to da uradimo i to smo uradili, objasnio je Lečić gostujući u jutarnjem programu TV Nove „Probudi se“.

Pročitajte i:

Lečić je rekao da je od 4500 članova koji su platili članarinu i prijavili se za izbore, izašlo 80 posto a da je njemu i njegovoj politici dalo podršku 76 posto ljudi koji su izašli na izbore. „Svako nezadovoljstvo je dokazivo, ceo izborni proces je dostupan svima koji hoće da proprate legalitet i legitimitet izbora“, rekao je on i pojasnio da je orgnaizacioni odbor imao „originalni pečat stranke“ kojim su overeni izborni listići, demantujući tako Lutovca koji je rekao da je frakcija DS, koja je održala izbore za predsednika, pripremila glasačke listiće koji su bili „overeni“ pečatom kojem nisu imali pristup.

Lećič kaže i da je stranka bila projektovana za otimanje od strane onih lidera opozicije koji se sada oglašavaju po novinama – tu pre svega mislim na Dragana Đilasa i Dušana Petrovića i mislim da bi radi ozbiljnih i lepih odnosa bilo bolje da se bave svojim strankama a ne da se mešaju u naše.

„Demokratska stranka je bila oteta a mi je vraćamo“, a u javnosti to deluje da smo je mi oteli, poručio je Lečić.

Prema njegovim rečima, DS se našla između Aleksandra Vučića i Drgana Đilasa i predstavlja problem i jednima i drugima jer ima svoj pedigre, ime i jedina može da ostvari viziju demokratske Srbije.

On je najavio i da će DS na čijem je on čelu narednih dana putovati po Srbiji i predstavljati politiku tri tačke – borbe za demokratiju i EU, građansku Srbiju i jednake šanse za sve.