demokratska stranka
Foto:Vesna Lalić

U interesu građana Srbije i zagarantovanog prava na slobodno informisanje, Demokratska stranka zahteva da celokupno rukovodstvo Javnog medijskog servisa, menadžment i Upravni odbor, urgentno budu smenjeni.

DS ocenjuje da sve informacije koje rukovodstvo RTS poslednjih dana plasira u javnost, služe isključivo daljem obmanjivanju javnosti. Bez ikakvog logičnog obrazloženja Upravni odbor nije izabrao novog generalnog direktora, ekspresno je raspisao novi konkurs, iako nije protekao zakonski žalbeni rok, i u fotelji do daljeg ostavio Dragana Bujoševića, navodi se u saopštenju.

DS podseća da se bez odgovora i smislenog objašnjenja prešlo preko prikupljenih 2000 potpisa zaposlenih, koji su podržali svog kolegu, direktora fotografije Vaska Vasovića. I Vasko Vasović i Marko Milutinović su ispunili sve konkursne uslove, njihove prijave su prihvaćene, održan je sastanak sa oba kandidata, da bi na kraju i oni i javnost i zaposleni u ovoj ustanovi ostali bez obrazloženja o razlozima zbog kojih su njihove kandidature odbačene.

Napominje se da sa raznih strana stižu pritužbe na rad RTS, pre svega u izveštaju državnog revizora, koje ukazuju na nesposobnost, neodgovornost i rasipanje novca svih građana Srbije.

Indikativno je, smatra DS, i ćutanje Regulatornog tela za elektronske medije, koje ne reaguje na očigledno razbijanje Javnog medijskog servisa i time sebe u kontinuitetu stavlja u poziciju saučesništva u ovom, najblaže rečeno, neodgovornom i nezakonitom poduhvatu.

Demokratska stranka poziva sve, a pre svega zaposlene u RTS da se suprotstave konačnom slomu ove kuće, koja bi hitno morala da se transformiše, kako se navodi, u ono što je Zakon o javnom informisanju predvideo: da u interesu građana počne da izveštava građane po pravilima novinarske struke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare