Državni vrh sa Čavušogluom, Vučiću prenet poziv Erdogana da poseti Tursku

Politika 31. avg. 202117:34
Podeli:
Mevlut Cavusoglu i Aleksandar Vucic
Mevlut Čavušoglu i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić kao i šef diplomatija Nikola Selaković razgovarali su sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom o unapređenju i daljem jačanju bilateralne i ekonomske saradnje, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika, Vučić je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralnih odnosa, koje odlikuje intenzivan politički dijalog, produbljena saradnja i međunarodno poverenje i poštovanje.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati rad Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju u narednom periodu.

Vučić je ocenio da se investicije turskih kompanija u Srbiji u poslednje dve godine intenziviraju sa perspektivom daljeg rasta i dodao da se nada nastavku tog trenda, posebno na planu infrastrukture.

Čavušoglu je preneo pozdrave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i uputio poziv Vučiću da poseti Tursku.

Ocenili su da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje u oblasti energetike, turizma, kulture i obrazovanja.

Premijerka Ana Brnabić je u razgovoru sa Čavušogluom istakla da su odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, razumevanju, uzajamnoj podršci i izuzetnim ličnim i profesionalnim odnosima predsednika Srbije i Turske.

Brnabić je poručila da su, zahvaljujući ličnom angažovanju predsednika Turske, investitori ohrabreni da ulažu u Srbiju i ocenila da je saradnja sa turskim kompanijama izuzetna, te navela primer kada je kompanija „Teklas“ preuzela radnike firme „Geoks“.

Istakla je značaj interesa turskih kompanija da ulažu u manje razvijene opštine, jer doprinose životnom standardu.

Čavušoglu je ocenio da su turske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji i da postoji povećano interesovanje za ulaganje, pre svega u energetski sektor, ali i u turizam, za koji je izrazio očekivanje da će posle pandemije ostati značajna oblast saranje.

Selaković i Čavušoglu potpisali Memorandum o razumevanju
Šefovi srpske i turske diplomatije Nikola Selaković i Mevlut Čavušoglu potpisali su Memorandum o razumevanju ministarstava u jačanju saradnje dve zemlje.

Nakon potpisivanja memoranduma u Palati Srbija, Selaković je novinarima kazao da su se sagovornici dogovorili da nastave uzlazni trend saradnje, i da obnove praksu direktnih političkih konsultacija dva ministarstva.

„Srbija je otvorena za jačanje odnosa i saradnje sa Turskom i veoma važno mesto u jačanju tih odnosa i u njihovom razvoju zauzima odvijanje dobre prakse održavanja Visokog saveta za saradnju država“, rekao je Selaković.

On je dodao da potpisani memorandum pokazuje posećenost, da u granicama onoga što je u nadležnosti ministara spoljnih poslova oni daju maksimum sa svoje strane.

Selaković je kazao da su tokom prethodne godine, uprkos pandemiji kovida-19, Srbija i Turska zabeležile rekordnu trgovinsko-ekonomsku saradnju koja je bila 1,3 milijarde evra.

Čavušoglu je novinarima kazao da je današnji sastanak sa ministrom Selakovićem obuhvatio sve bilateralne odnose, navodeći da su odnosi država jako dobri i da se svakog dana unapređuju.

„Memorandum koji smo potpisali je veoma važan za saradnju naših ministarstava. Naša saradnja na polju trgovine se povećava svakog dana a imamo cilj od dve milijarde dolara i idemo ka najvećem cilju od pet milijardi dolara“, rekao je on.

Čavušoglu je zahvalio državnom vrhu Srbije na podršci koju je uputio turskim poslovnim ljudima i kompanijama koje rade u Srbiji.

„Razlog zbog koga te firme ne idu iz Srbije je pristup (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i cele Vlade, na tome sam vam mnogo zahvalan“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, od velikog je značaja što su Srbija i Turska međusobno prihvatile sertifikate o vakcinama protiv kovida-19 jer će to imati povoljnog uticaja na turizam.

Šef turske diplomatije je rekao da je ove godine Tursku posetilo više od 200.000 srpskih turista.

„Mislim da imamo isto razumevanje po pitanju važnosti mira u ovoj regiji. Nadam se da će i Evropska unija što pre shvatiti koliko je važna ova regija i bez ikakvih smetnji što više angažovati ove zemlje u EU“, naveo je Čavušoglu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar