Država nema uticaj na tržište, poljoprivredne penzije poklon

Politika 24. maj. 202107:10
Podeli:
Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u Priboju je rekao da država poljoprivrednim proizvođačima ne može da obezbedi sigurno tržište za njihove proizvode, te da su subvencije jedini način pomoći. Za poljoprivredne penzije koje iznose nepunih 12.000 dinara, Vučić kaže da to nisu penzije već poklon države i da one nisu zaslužene, tj. da poljoprivrednici ne uplaćuju poreze i doprinose. Prvo na poljoprivrednu penziju ipak ne mogu ostvariti poljoprivrednici koji nisu državi uplaćuvali doprinose minimum 15 godina.

Dok poljoprivredni proizvođači u Srbiji neretko bacaju svoje proizvode jer ne mogu da ostvare konkurentnost na tržištu niti isplativu otkupnu cenu, kao što se na primer često dešava sa krompirom, poljoprivredna proizvodnja u Srbiji nije afirmativna. O tome svedoče i cene voća i povrća , koje su za robu iz uvoza a koja se prodaje u marketima , više nego na pijacama gde domaći poljoprivrednici prodaju svoje proizvode.

Na pitanje da li država može da obezbedi prednost domaćim proizvodima na domaćem tržištu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da to nije moguće.

„Uz najbolju nameru, ne može država da uređuje tržište. Ove godine imamo odlične cene kukuruza, cena maline je bila izvanredna i to ne možemo da čujemo nigde jer je naša navika da se žalimo. Mi jedino možemo da na razne načine pomažemo subvencijama, kao što smo 50 odsto subvencionisali nabavku traktora a to je ranijih godina bilo i više. To u drugim državama nema. Da garantujemo da ćemo da otkupimo sve tržne viškove, to je nemoguće“, odgovorio je Vučić.

Vučić ističe podršku poljoprivrednim subvencijama, pre svega u stočarstvu ali i povrtarstvu i voćarstvu, i to vidi kao jedini zadatak države, za koju kaže da uvek pomaže ali da to nikada nije dovoljno.

Bez obzira na subvencije, poljoprivreda je i dalje ljutrija u Srbiji, pogotovo za malje poljoprivredne proizvođače koji nemaju mogućnost da ulažu sredstva u sve mere zaštite i koji najčešće sa njive prehranjuju svoje porodice bez drugog izvora prihoda. Oni nemaju ni šansu da sakupe polovinu sredstava za traktor ili neku drugu mehanizaciju pa im pomoć države u tom smislu ne znači puno. Za početak bi bili zadovoljni da sa strepnjom ne gledaju u nebo ali svake godine grad unšti deo letine jer ne mogu da se pouzdaju ni u protivgradnu zaštitu. Primer su i prvi gradonosni oblaci koji su nedavno u Šumadiji napravili ogromnu štetu.

Na pitanje Nove.rs da li je opravdano da poljoprivredna penzija iznosi samo 100 evra, Vučić odgovara da to nisu penzije u pravom smislu već neka vrsta socijalne kategorije i poklona države I da poljoprivredni proizvođači nisu za to državi dali nikakav doprinos.

„Poljoprivredne penzije dobijaju oni koji nisu uplaćivali poreze i dorinose u budžet, to nije penzija koju su ljudi zaradili i plaćali poreze i doprinose državi, već neka vrsta socijalne kategorije, poklona države kao pomoć, tačnije poklon koji čini državnu socijalnu politiku a ne vraćanje za nešto što je neko uradio u prethodnom periodu ili pružio doprinos državi”, izjavio je Vučić.

Ipak, pravo na poljoprivrednu penziju ostvaruju samo lica koja su redovno uplaćivala doprinose po osnovu poljoprivrede, minimum 15 godina. Da je to poklon države, kako kaže predsednik, onda bi sva lica koja se bave poljoprivredom, uz ispunjen uslov starosne granice, ostvarila pravo na poljoprivrednu penziju, što u Srbiji nije slučaj i nije nikakav poklon kako tvrdi predsednik.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar