Rumen Radev i Aleksandar Vučić. Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je spreman sa Bugarskom da razgovara o rešenjima kako da se olakša prelazak granice za turiste, dodajući da ne može da se primeni rešenje koje imamo sa Severnom Makedonijom, jer je Bugarska članica EU.

Vučić je, odgovarajući na pitanje Tanjuga, šta dve države mogu da urade na bržem prelasku granice i da li postoji mogućnost uspostavljanja zajedničke kontrole dve policije i carine na jednom mestu, po uzoru na projekat „Oan stop šop“, kojim je značajno ubrzan putnički i robni saobraćaj na prelazu Tabanovci – Preševo, rekao da postoji više tehničkih stvari oko granice.

„Imamo veliki broj srpskih turista koji odlaze u Bugarsku. Pretpostavljam da će padom procenta zaraženih u obe zemlje putovanje postati još aktuelnije“, kazao je on.

Vučić je konstatovao da je interesantno da danas sa svojim bugarskim gostom nije razgovarao o koroni, što je ocenio dobrim signalom.

Istakao je da su naši jutrošnji podaci dobri i apelovao na građane da se vakcinišu.

„Ne možemo da radimo isto što i sa Severnom Makedonijom, jer je Bugarska članica EU, te su drugačiji propisi, o drugačijim stvarima govorimo. Ali da li možemo da pronađemo rešenje kako da olakšamo prolazak ljudi, da ubrzamo putovanje, kako da bude mnogo prijatnije nego danas, možemo i spremni smo da razgovaramo. Moliću bugarske prijatelje da to uradimo na najbolji mogući način, i da se omogući brži prelazak srpskim državljanima, kao što ćemo to omogućiti za bugarske turiste“, naglasio je Vučić.

Pozvao je građane Srbije da putuju u Bugarsku i Bugare da dođu u Srbiju, rekavši da ćemo tako više da saznajemo jedni o drugima i da se, sem onoga što piše u dve ili tri novine, uverimo koliki smo pravi prijatelji i braća.

Vučić je na kraju zajedničke konferencije za novinare posle razgovora sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim, primetio da kasne na dalje tačke programa posete, ali je dodao da je važno da je napravljeno nešto u cilju jačanja prijateljstva dveju zemalja.

Otkrili spomenik Ćirilu i Metodiju

U dvorištu gimnazije Svetih Kirila i Metodija u Dimitrovgardu danas je svečano otkriven spomenik slovenskim prosvetiteljima, a ceremoniji su prisustvovali Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev.

Uz intoniranje himni Srbije i Bugarske, koje su izveli pripadnici Garde Vojske Srbije, spomenik je otkriven u prisustvu građana Dimitrovgrada. Nakon otkrivanja spomenika, predsednici Vučić i Radev obići će rekonstruisanu zgradu Gimnazije Svetih Ćirila i Metodija. Kamen temeljac za spomenik Vučić i Radev postavili su 22. juna 2018. godine.

Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja, proslavlja se Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture.

U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.

Dan slovenske književnosti i kulture tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku.

Ćirilo i Metodije, grčka braća iz Soluna, širili su pismenost i hrišćanstvo među nepismenim Slovenima u Velikomoravskoj kneževini i Panoniji.

Pomagali su kulturni napredak Slovena zbog čega su ostali upamćeni kao „slovenski apostoli“. Napravili su i prvo pismo Slovena – glagoljicu. Nakon njihove smrti, njihovi učenici su nastavili njihov prosvetiteljski rad.

Pravoslavna crkva svete Ćirila i Metodija slavi 24. maja.

Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije su udarili temelje slovenskoj pismenosti, a njihovi učenici Kliment i Naut su sastavili pismo ćirilicu.

U Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Slovačkoj i Češkoj Dan svetih Chirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture.

Kod pravoslavnih slovenskih naroda taj dan obeležava se 24. maja, a kod Slovaka i Čeha 5. jula.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare