Foto:Dimitrije Goll predsednistvo srbije; nova.rs

Sve ono što narod “žulja” predsednik Srbije je odložio. Uglavnom na šest meseci, dakle, za period posle izbora. Zakon o vodama, Zakon o eksproprijaciji, sporazum sa Rusijom o nabavci i cenama gasa, poskupljenje cena osnovnih životnih namirnica… Odložio je predsednik i svoj odlazak sa čela SNS. Sagovornici novina Nova ocenjuju da je razlog samo jedan - njegovo visočanstvo rejting.

“Mnogi će reći ovo je Vučićev poraz, ali ja sam predsednik svih građana, ma koliko voleo partiju na čijem sam čelu, moj posao je da brinem o građanima i da vraćam zakone protiv kojih su građani. Evo ispunite sve, a znate zašto? Kažu uplašio se Vučić, čuva vlast. Ja ne čuvam nikakvu vlast, ja imam još dva i po meseca”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je doneo odluku da Skupštini Srbije vrati Zakon o eksproprijaciji, protiv kojeg su protestovali građani širom Srbije i blokirali auto-put i sve velike saobraćajnice.

Aleksandar Vucic konferencija za novinare
Aleksandar Vučić na konferenciji za medije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

I to samo nekoliko dana nakon što je rekao: “čini mi se da ću potpisati Zakon o eksproprijaciji“, “konsultovao sam tri različita mišljenja stručnjaka i tu nema ničeg protivustavnog i “ulici nikad neću da podilazim”.

Ipak, izgleda da jeste.

Kao i u slučaju Zakona o vodama.

Šta li će reći stručnjaci?

Poslanici su u julu usvojili izmene ovog zakona, što je izazvalo revolt građana i ekoloških organizacija. Organizovani su protesti, najavljivane su tužbe, jer se izmenama zakona praktično legalizovala korupcija i pojedinim državnim organima davalo diskreciono pravo dodele vodnog zemljišta koje vredi na desetine milione evra, bez tendera ili aukcije. Dakle kome god oni žele…

Devet dana po usvajanju ovog Zakona, Vučić je odbio da ga potpiše i vratio ga Skupštini Srbije na ponovno glasanje.

Hleba i igara

Vlada Srbije ograničila je na dva meseca i cenu osnovnih životnih namirnica, kristal šećera, brašna tip T-400, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog buta i UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti. Cene ovih proizvoda neće smeti da prelaze nivo od 15. novembra ove godine. Za kršenje navedenih odredaba predviđene su i novčane kazne od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana obavljanja te delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Gde je momenat odlaganja? U oba slučaja rečeno je da će konačna odluka biti doneta nakon šestomesečne javne rasprave.

Kad je odbio da potpiše Zakon o eksproprijaciji Vučić je rekao:

“Zamolio bih da se ne donosi nikakav novi Zakon o eksproprijaciji, već da se zamoli Nacionalni konvent i svi drugi ljudi, sva udruženja, čak i iz oblasti rudarstva i energetike, da se napravi jedna najšira javna rasprava koja može da traje i šest meseci, pa da vidimo možemo li da dođemo do širokog društvenog konsenzusa. Bez njega nećemo ići na novi Zakon o eksproprijaciji“, rekao je Vučić.

Nakon što je u skupštinsku proceduru vraćen Zakon o vodama Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odlučilo je da predloži Vladi Srbije istu stvar – povlačenje iz procedure predloga tog zakona i sprovođenje javne rasprava.

Na šest meseci odloženo je i poskupljenje cena po kojima Srbija dobija gas od Rusije.

Nakon sastanka sa predsednikom Rusije u Sočiju Aleksandar Vučić je rekao se Vladimir Putin saglasio da se cena gasa za Srbiju u narednih šest meseci ne menja i da ostane 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Šta će biti posle toga, ne znamo.

Kad padnu brojke

Politikolog Cvijetin Milivojević za novine Nova kaže da je lako zaključiti zašto je predsednik doneo ovakve odluke.

Cvijetin Milivojević Foto: NOVA S

“Da sam ja savetovao Vučića isto bih mu rekao, samo što je trebalo da odloži i besmisleni referendum o ustavnim promenama koji će se održati u januaru. Da je ranije odložio sve to ne bi imao proteste ni pad rejtinga, a to je dobio i on to zna, te je zato i bio tako blagoizvoljiv”, kaže Milivojević.

Na pitanje da li misli da će sve “odložene” odluke biti donete posle izbora Milivojević kaže:

“Ako Vučić pobedi na izborima hoće. E sad, zavisi za koje će se izbore kandidovati, da li za predsedničke ili će predvoditi stranku na parlamentarnim i postati premijer ili će ispuniti svoju davnašnju želju da postane gradonačelnik Beograda, u šta najmanje verujem. Ako opet budi premijer onda ima mogućnost da sve ove teme vrati na sto i da legitimno bude ono što je bio na sednici Vlade u nedelju, kada je postrojavao premijerku i ministre, smenjivao direktore, kupovao gas i ugalj i objašnjavao kako se ugalj odvaja od zemlje”.

E, moj Mićo…

Nakon prolećnih izbora na svim nivoima i Srpska napredna stranka će dobiti novog predsednika, jer je prema rečima premijerke Ane Brnabić Vučić odbio novi mandat na čelu stranke.

“Nastaviće da vodi SNS do izbora, odnosno da podrži stranku i da joj pomogne”, rekla je Brnabić.

Milivojević kaže da se tu, zapravo, krije najveća greška.

“Vučić je sad u statusu Miće Grčića (direktor EPS Milorad Grčić). Prema statutu SNS predsednik se bira na četiri godine, a Vučić je predsednik već pet i po godina. A prema statutu ne postoji vd predsednika SNS”.

Politički analitičar i glavni urednik časopisa “Nova srpska politička misao” Đorđe Vukadinović kaže da su nam celo društvo i država na “počeku” do izbora.

Djordje Vukadinovic
Đorđe Vukadinović Foto:FoNet/Milica Vučković

“Kao da se vreme u Srbiji meri od izbora do izbora i od mandata do mandata Aleksandra Vučića. SNS je i do sada vladala na isti način, dovoljno je samo da vidite koliko je direktora u državnim institucijama u vd stanju. To je sada još pojačano. Stvar je u tome da Vučića u ovom trenutku ne zanima ništa osim pobede na izborima i sve njegove odluke se iz tog ugla mogu posmatrati. A kad izbori prođu onda će se donositi sve neprijatne odluke. Zato ih je i odlagao”, kaže Vukadinović za list Nova.

BONUS VIDEO: Vučić o prvobitnim planovima za uništavanje života

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare