Dragana Sotirovski Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

Biografija Dragane Sotirovski može se posmatrati kao put od novinarke koja raskrinkava korupcionaške afere do gradonačelnice Niša protiv koje je upravo podneta krivična prijava zbog niza koruptivnih radnji. Taj put nije dug, a kao i sve u poslednjih 12 godina u Srbiji, vodi preko Srpske napredne stranke.

Dragana Sotirovski – biografija koje se ne bi postideli ni visoki funkcioneri SNS

Odlazeća gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ovih dana se nalazi u središtu još jedne korupcionaške afere koja je rezultirala krivičnom prijavom.

Naime, njen bivši saradnik podneo je prijavu protiv Sotirovski u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu. U toj krivičnoj prijavi, ona je optužena od strane bivšeg zaposlenog u Gradskoj upravi za nameštenja za advokatske i konsultantske usluge, reketiranje privatnih firmi, nameštanje tendera, ali i zloupotrebu službenog položaja.

Dragana Sotirovski Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Optužbi i dovođenje u vezu sa raznim sumnjivim poslovima na račun Dragane Sotirovski bilo je i ranije.

Dugi niz afera gradonačelnice Niša

Podsetimo, njen zet nalazio na listi za kupovinu socijalnih stanova u Ulici Majakovskog, a Agencija za sprečavanje korupcije je protiv nje pokrenula postupak jer je kasno prijavila potencijalni sukob interesa.

Nakon fizičkog sukoba između bivšeg zamenika gradonačelnika Miloša Banđura i omladinca SNS Marka Simova, odbornik Banđur okrivio je Sotirovski da ona stoji iza napada na njega, dok je direktor Univerzitetskog kliničkog centra optužio za kriminal.

Sotirovski je bila u sukobu i direktorom Univerzitetskog kliničkog centra Zoranom Perišićem. Taj “rat” obelodanjen je nakon što je procurila prepiska iz Viber grupe niških naprednjaka u kojoj je Perišić naveo da gradonačelnicu “smatra direktno odgovornom za kriminal njenih službi i osionost njene drugarice – investitora”.

Jelena Milošević, narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP), javno je govorila o ispumpavanju više desetina miliona dinara iz budžeta grada Niša preko Štaba za vanredne situacije. Ona je pričala da se preko štaba angažuje uglavnom jedna te ista firma za izvođenje poslova koji nemaju veze sa “vanrednom situacijom”. Na primer, za sanaciju vodovodnih i kanalizacionih cevi i to u trenutku kad nema nikakve havarije koja ugrožava imovinu i život ljudi.

A bilo je ovakvih navoda još…

A nekada je istraživala korupciju kao novinar…

Pre nego što je uplovila u političke vode Dragana Sotirovski bila je novinarka, koja se u svom radu fokusirala na istraživanje korupcionaških afera. Čak je 2015. godine dobila godišnje priznanje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) za anikorupcijsko delovanje. Moglo bi se sa ove distance reći ironija života.

Kao novinarka Sotirovski je radila na Trećem kanalu Televizije Beograd, zatim prelazi u Jutarnji program i Beogradsku hroniku, a od 1997. bila je dopisnica RTS-a iz Niša.

Otvaranje Područne jedinice Agencije za sprečavanje korupcije. Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Od 2011. do 2017 godine radila je kao urednik TV Centra u Nišu.

U intervjuu “Niškom portalu” 2017. godine konstatovala je da “stranačkog zapošljavanja, zloupotreba položaja, nepotizma, kronizma, raznih loših pojava ima i u Nišu, naravno”, a na pitanje da li niški novinari smeju da se bave ovom problematikom, odgovorila je:

“Oni novinari čiji mediji ne zavisi od lokalnih moćnika smeju da govore o tome. Odličan primer za to je portal Južne vesti, i kolege koje bez predsrasuda istražuju i na osnovu dokaza objavljuju tekstove. I moja Kuća je doprinela razrešavanju nekih situacija na lokalu, zahavljujući dokazima i dobrim istraživačkim pričama. (…) Južne vesti su imale mnogo priča zbog kojih su, reagujući, sprečene brojne zloupotrebe, pljačke lokalnog budžeta”, rekla je tada Sotirovski.

U istom tom intervjuu rekla je da nikada nije poželela da napusti novinarstvo.

„Poziv kojim se bavim više je od ljubavi. To je način života. Bilo je mnogo teško, a nekada i lako. Nikada nisam poželela da odem iz ovog posla. Možda iz grada da, ali iz posla ne“, kazala je Sotirovski.

Dragana Sotirovski Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Međutim, iste te godine napustila je novinarstvo kada je imenovana od strane Vlade Republike Srbije za načelnicu Nišavskog upravnog okruga.

Na tu poziciju postavljena je kao nestranačka ličnost, nije poznato kada je postala zvanično stranačka ličnost, ali je vrlo brzo po postavljenu dobila funkciju u SNS.

Pre četiri godine, na izborima za Skupštinu grada Niša, u junu 2020, bila je prva na listi „Aleksandar Vučić – za našu decu“, a u avgustu je izabrana za gradonačelnicu.

Po dolasku na mesto gradonačelnice, nekadašnja novinarka počela je da targetira, vređa i omalovažava svoje doskorašnje kolege. Takođe uvela je i praksu neodgovaranja na pitanje medijima koji kritički izveštavaju o njenom radu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare