Dragan Milovanović zvani Crni, Šapčanin koji je u subotu zaustavio bager na protestima u tom gradu, pušten je iz pritvora da se brani sa slobode. Na teret mu se stavlja krivično delo nanošenje teških telesnih povreda, za koje je zaprećena zatvorska kazna do pet godina zatvora. On kaže da se kaje, ali napominje da radi sa tom mašinom i zna koliku štetu i povrede ona može da napravi.

Milovanović je juče pušten iz pritvora, nakon dvodnevnog zadržavanja nakon incidenta na blokadi u Šapcu, ali i posle dvodnevnih protesta u znak podrške svima uhapšenima. U prvoj izjavi nakon izlaska iz pritvora – pokazao je kajanje.

„Nije smelo da dođe do toga, nisam imao nameru nikoga da udarim, nego da zaustavim mašinu. Dečka mi je žao, iskreno, nisam imao nameru da ga povredim – kaže za Nova.rs Dragan Milovanović. Ispričao je i kako se uopšte našao u ovoj situaciji.

„Došao slučajno, svojim poslom, nisam ni znao za proteste, nisam član nijedne stranke. Stajao sam tu, kad je došao taj sa utovarivačem, krenuo sam kući. Zakačio me je kašikom, i ja sam hteo samo da ugasim mašinu. Ali on me je odozgo udario u glavu, u grudi, nogom. I tu mi je pao mrak na oči: udario sam ga nekoliko puta. Moglo je doći do ozbiljnih povreda da je nastavio s bagerom. Žao mi je dečka, nije trebalo tako da uradim, ali svako od nas, izgleda, ima taj neki momenat“, kaže Milovanović.

Kaže da u trenutku kada je skočio na bager, zapravo, nije ni razmišljao.

„Tu nije bilo razmišljanja. Vidite ljude, žene, decu…pa ja rukujem tim mašinama, i znam šta može da napravi“, velike povrede.

Na pitanje da li se kaje, kaže „naravno“.

Advokat Vladimir Terzić medijima je rekao da je nepozivanje svedoka bila strategija advokata.

„Osnovna ideja je bila, poznajući sistem i zakonik o krivičnom postupku, da izaberemo taktiku da ne predlažemo nijednog svedoka, što je urodilo plodom. Draganu je ukinuto rešenje o zadržavanju, on je pušten na slobodu“, kaže Terzić.

Dragan Milovanović Crni i Vladimir Terzić, advokat Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Govoreći o pomeranju saslušanja, kaže da misli da je to bio nalog policije.

„Tome je kumovalo to što je najavljen protest podršku Draganu, moguće da je to bila ideja policije da ubrzaju, što je naravno nedopustivo“, kaže on.

Ponovio je da neko ko je nestručan za vožnju pomenute mašine može da izazove jako teške posledice, što je „Dragan upravo sprečio“.

Dragan Milovanović Crni Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„On jeste možda u jednom momentu prekoračio silu, ali njegovo psihičko stanje je bilo ugroženo. Prvo, momak je njega prvi udario nogom, to je sve bilo dovoljno da Dragan bude pušten i da se brani sa slobode“, kaže on.

Podseća da je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

„Ukoliko se zakon primenjuje jednako za sve, oni svi moraju biti saslušani, u kojim ulogama, da li će odgovarati za neka krivična dela, prekršaj ili neće, ali svi moraju biti saslušani. Ono što brine je to ćutanje, iz čitave situacije ispada da je samo Dragan nešto uradio. Očigledno da zakon nije jednak za sve“, kaže on.

Bonus video: Snimak puštanja iz pritvora Dragana Milovanovića Crnog

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare