Dr Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Doktor Dragan Milić rekao je za Nova.rs, nakon što je vlast u Nišu ponovo formirala Srpska napredna stranka, da ne veruje da će naprednjaci izdržati ceo mandat, te da su oni sami svesni da su na nezakonit i nedemokratski način došli do većine. On je u razgovoru za naš portal naveo da je uveren da niko od odobrnika opozicije neće preći na stranu vlasti u narednom periodu i još jednom je ponovio da protesti ne mogu da donesu rezultat.

Sednica Skupštine grada Niša bila je poprište velike bitke vlasti i opozicije, ali je vladajuća koalicija, nakon skoro 19 sati zasedanja, uspela da izabere predsednika lokalnog parlamenta i novog gradonačelnika.

PROČITAJTE JOŠ...

Za prvog čoveka grada izabran je Dragoslav Pavlović, koji je bio prvi na listi SNS na lokalnim izborima u tom gradu, dok je za predsednika Skupštine grada Niša izbran Igor Novaković. Obojica su dobila podršku 31 od ukupno 61 odbornika i time produžili vladavinu SNS-a u ovom gradu.

Da li je moglo drugačije i šta se desilo sa borbo za izbornu volju građana Niša na kojoj su insistirali opozicionari? Prema rečima doktora Dragana Milića, nosioca liste istoimene grupe građana, prostora za razočaranje – nema.

“Ovo se pokazao kao jedini mogući način borbe. Možda sve ne ide tako brzo kako bi mnogo želeli, ali promene ne mogu da dođu u roku od dva-tri sata”, smatra on.

Milić navodi da će proces “demokratizacije Niša” trajati još neko vreme, bez obzira na, kako kaže, želje nekih da to bude veoma brzo i dodaje da ne veruje da mandat nove–stare niške vlasti trajati pune četiri godine.

“Veoma teško je vladati u situaciji gde vi imate 31 odbornika, a opozicija 30. To bi isto važilo i za nas. To vas dovodi u situaciju da ste stalno na granici legitimiteta i to smo videli na sednici, gde su niški naprednjaci, da bi napravili većinu besomučno kršili zakon. Mi smo izabrali gradonačelnika u 4 sata ujutru, pa se pitam da li je to bio izbor za gradonačelnika ili izbor za noćnog fantoma Niša”, pita se Milić.

Dr Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, niški naprednjaci su svesni da imaju manju podršku od opozicije.

„Oni jesu vlast koja je nametnuta i oktroisana, ali su oni svesni da imaju manju podršku od opozicije. Oni su sve odluke donelinoću zato što ipak imaju malo stida i hteli bi da se to ne vidi. Na neki način je to podsvesno – kad nešto ukradete ili nekog prevarite, to se najčešće dešava noću i u mraku. Nažalost, rada gradskog parlamenta je degradiran na samom početku zbog svega što se desilo – kršen je poslovnik, Zakon o lokalnoj samoupravi i to pokazuje koliko je sve besmisleno. Mi smo mogli odmah da dignemo ruke od svega i oni bi odmah mogli da konstituišu većinu. Ovako su ipak morali da se ‘oznoje’ za sve to, jer to je trajalo 18-19 sati (sednica Skupštine grada prim. aut), oni su morali da sede, da gledaju i slušaju opoziciju. Smatram da je to način na koji bi trebalo da se ogoljava ono što je dobro u cilju da svi promene i da bahatost, koja je bila karakteristika niških naprednjaka, više ne postoji. Ja sam siguran da će do neke promene ipak doći i da ne mogu da rade ono što su radili u proteklih 12 godine“, isitče naš sagovornik.

Na pitanje našeg portala koja je njegova poruka glasačima opozicije koji su razočarani i koji su očekivali promene, a dočekali produžetak SNS vlasti, Milić odgovara da je pitanje koliko će ta vlast da traje.

„Svesni su oni kako su konstituisali tu većinu i zato tu stoji veliki znak pitanja. S druge strane, ne bih želeo da se minimizira i zaboravi pobeda na Medijani, najvećoj niškoj opštini, jer to pokazuje da pobeda nije nemoguća. Mi smo bili veoma blizu, ali za tu pobedu je potrebno da imate mnogo više glasova i toga smo svi svesni“, naglašava on.

U niškoj javnosti se danima uoči sednice Skupštine grada spekulisalo o tome da bi neko od odbornika opozicije mogao da preleti na stranu vlasti, ali to se nije dogodilo. Milić je uveren da niko iz njegove grupe građana neće preći na stranu vlasti, a

„Ja hoću da verujem. Vreme će sve pokazati, ali mogu da kaže već sad da sam potpuno siguran u našu grupu građana, iako su neki političari pričali da je lako od jedne grupe građana dobiti tri ili četiri nove. Za mene je to potpuno nemoguća varijanta, a hoću da verujem da to važi i za ostale opozicione liste“, podvlači dr Milić.

Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

On se osvrnuo i na kritike zbog toga što u Nišu nisu održani protesti zbog prekrajanja izborne volje građana, naročito nakon što se pokazalo da borba kroz institucije nije dala rezultate.

„Demokratiju i slobodu vam niko neće dati na kašičici, nego za nju morate da se izborite. Stalno se postavlja pitanje oko toga, ali evo vidite da smo imali demonstracije oko Rio Tinta… Bio je to veličanstven skup, a posle toga su krenule blokade. Koji je rezultat tih blokada? Da li imamo neki rezultat i da li se nešto desilo i promenilo? I ti koji to rade moraju da budu svesni da će to biti dugotrajna bitka, ali najvažnije je da se oni koji su za demokratizaciju Srbije ne predaju i da ne misle da će sve stati u jednu bitku i da će se tako sve završiti. Ne, ovo će trajati dugo, ali ne smemo odustajati, jer će na kraju tog puta pravda pobediti“, zaključuje Milić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare