Foto:FoNet/Božana Pavlica

Opozicija u Zaječaru, oslabljena za stranke koje su bojkotovale i ove izbore, ostvarila je rezultat koji je ugrozio vlast SNS, a koja je prema nekim proračunima osvojila čak 20 odsto manje glasova nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. Čak četiri zaječarske opozicione liste prešle su cenzus i ušle u lokalnu skupštinu, a naprednjaci bez SPS neće moći da formiraju vlast u tom gradu. Sagovornici portala Nova.rs navode da ovakav rezultat opozicije u Zaječaru može da bude ohrabranjenje opozicionim strankama na beogradskim i republičkim izborima 2022. godine, ali ne i pouzdan reper, te da opozicija ima mnogo bolje izglede nego što se to navodi u istraživanjima javnog mnjenja.

Izbore u Zaječaru, Kosjeriću i Preševu, koji su održani u nedelju, najveće opozicione stranke u Srbiji su bojkotovale, a najbolji rezultat iz redova opozicije ostvario je pokret dr Nenada Ristovića, koji je osvojio oko 28 odsto glasova. Cenzus je prešla i grupa građana “Možemo bolje – Dragana Rašić” sa oko sedam odsto podrške, kao i grupa građana “Dr Dejan Krstić” i pokret Dosta je bilo, koji su osvojili oko tri odsto glasova.

Kandidat za gradonačelnika SNS Boško Ničić nije otkrio procenat glasova koji su dobili naprednjaci, ali je naveo da će imati 24 ili 25 mandata. Predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić izjavio je da je njegova stranka osvojila 47 odsto glasova, a zanimljivo je da se Gradska izborna komisija ni tri dana kasnije nije oglasila.

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, navodi da je prema njegovoj računici za SNS glasalo 20 odsto manje birača nego na parlamentarnim izborima prošle godine, uzimajući u obzir broj građana koji su izašli na izbore, broj osvojenih mandata SNS i broj glasova koje je ta stranka dobila.

“SNS nije osvojio više od 41 ili 42 odsto, odnosno 20 odsto manje nego na junskim izborima. Taj gubitak je još veći sa stanovišta vladajuće koalicije, ako se uzme u obzir i da je SPS osvojio četiri odsto glasova manje u odnosu na rezultat sa junskih izbora. To znači da je vladajuća koalicija osvojila 25 odsto glasova manje u Zaječaru u odnosu na prošlu godinu”, kaže Vukadinović za Nova.rs.

Nakon ovakvih rezultata u Zaječaru, postavlja se pitanje da li ovako velika razlika u broju glasova koji su naprednjaci ostvarili ukazuje na osetniju promenu političkog raspoloženja građana u Srbiji ili je Zaječar ipak izuzetak.

Đorđe Vukadinović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Vukadinović kaže da rezultati sa zaječarskih izbora svakako mogu da budu ohrabrenje opoziciji, ali i da ne treba imati iluziju da je Zaječar reper.

“Ipak je tamo specifična situacija. Zaječar zbog svojih političkih i drugih specifičnosti tamošnje situacije, ne može da bude pouzdan reper šta će se u Srbiji dešavati. Ali, taj ishodu Zaječaru je bliži realnosti, nego onih 67 odsto SNS iz Kosjerića. I to pokazuje da ovo ne znači da će se u Beogradu i u ostatku Srbije automatski preslikati zaječarske brojke, ali su one svako bliže realnosti nego iz Kosjerića ili onih brojki koje svakodnevno javnosti isporučuju agencije i analitičari bliski vlasti”, smatra Vukadinović.

Đorđe Pavićević, profesor na FPN, navodi da rezultati izbora u Zaječaru svakako mogu da budu ohrabrenje opoziciji, kao i da je dominacija SNS (predstavljena u javnosti) pomalo naduvana. On smatra da opozicione stranke imaju bolje izglede nego što se to navodi u istraživanjima javnog mnjenja.

Foto:Medija centar Beograd

“Opoziciji ovo treba da bude ohrabrenje, pogotovo na beogradskim izborima, koje ne treba da propusti”, kaže Pavićević.

Upitan kako komentariše pad podrške SNS u Zaječeru, koji prema nekim procenama iznosi čak 20 odsto, on navodi da to ima u velikoj meri veze sa tim kako je tamo formirana vlast.

“Tu je biračko telo bio prevareno, a na parlamentarnim izborima prošle godine zbog bojkota niste mogli da napravite poređenje. Tamo nije bilo alternative za glasanje. Sada je alternativa dobila podršku sa raznih strana”, zaključuje Pavićević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar