Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi”, koji je prošlog meseca kupila firma “Milenijum tim”, početkom godine je izradio studiju o otpadnim vodama za “Rio Tinto”, u kojoj se bavi potencijalnim uticajima izgradnje rudnika na površinske i podzemne vode u dolini Jadra. U dokumentu, do kog je došla “Nova”, navodi se da ova multinacionalna kompanija nije objasnila šta će učiniti sa planiranih 85 odsto otpadnih voda.

Studija otpadnih voda, koju je “Jaroslav Černi” objavio 6. januara 2021. godine, urađena je prema ugovoru sa kompanijom “Rio Sava”, i odnosi se na procenu uticaja ispuštanja otpadnih voda iz rudnika na kvalitet vode reka Jadar i Drina. U izveštaju se navodi da su sve procene i zaključci zasnovani na podacima o količinama i kvalitetu otpadnih voda koje dospevaju na postrojenje i koje se nakon prečišćavanja ispuštaju u reke.

Pročitajte još...

“Postoje određene nejasnoće u prikazu količine tehničke vode, koja se koristi u procesu prerade rude i efluenta, koji se ispuštaju u Jadar ili u Drinu”, stoji, između ostalog, u izveštaju, u kom je objašnjeno i na koji način se menja vrednost otpadnih voda koje dospevaju u reke.

Iz Instituta “Jaroslav Černi” su istakli da nije jasno da li se prerada i proizvodnja voda odvija ravnomerno u toku godine, kao i kako i zbog čega hidrološki uslovi utiču na preradu rude.

U zaključku studije se navodi da, od ukupnih otpadnih voda, koje dospevaju na postrojenje, prečisti se i ispusti u Jadar ili Drinu svega od 15 do 20 procenata otpadnih voda iz tehničkog procesa prerade rude.

Foto: Privatna arhiva

“Ostale količine se, uz niže stepene prečišćavanja, vraćaju u proizvodni ciklus. U studiji otpadnih voda nije objašnjeno kako se tretiraju ostale količine zagađenih voda, od 80 do 85 odsto ukupnih količina koje se ne ispuštaju u recipijent. Nije objašnjeno kakav postupak je predviđen za tretman i odlaganja mulja i da li proces recirkulacije utiče na karakteristike otpadne vode koja dospeva na postrojenje za prečišćavanje pre ispuštanja u prirodne vodotokove”, navodi se u dokumentu.

U izveštaju se dodaje da očigledno postoji značajna neusaglašenost podataka, koji bitno utiču na rešenje snabdevanja rudnika vodom i na njihovo prečišćavanje.

Autori studije bavili su se i dnevnim potrebama vode za rudnik „Rio Tinta“, navodeći da, ukoliko one iznose između 1.000 i 1.550 metara kubnih, onda se voda može uzimati iz reka Korenita i Jadar.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“To bi verovatno značilo formiranje manjih akumulacija, koje bi imale funkciju zaštite od poplava”, piše u izveštaju.

Nema potrebe da se uzima voda iz Drine

Iz “Černog” su naveli da, ukoliko su podaci navedeni u prostornom planu tačni, onda ne postoji razlog da „Rio Tinto“ za projekat “Jadar” uzima vodu iz aluviona reke Drina, koja je regionalno izvorište vodosnabdevanja Mačve.

“Poređenja radi, ukupne količine otpadnih voda rudnika odgovaraju potrebama tehničke vode za industriju cele Mačve, koje su planirane Strategijom upravljanja vodama do 2034. godine. Pri tome, svi planski dokumenti predviđaju da se za ove namene voda zahvata isključivo iz rečnih tokova, a ne iz aluvijalnih izdani, koje su namenjene za vodosnabdevanje stavnovništva i privrede vodom kvaliteta za piće”, napominje su izveštaju.

Iz Instituta “Jaroslav Černi” naglasili su da je rešenje o snabdevanju rudnika tehničkom vodom iz aluviona reke Drina u kapacitetu izvorišta (100 l/s) i dovodnog cevovoda (od 580 m3/h) u suprotnosti sa Prostornim planom Republike Srbije, Strategijom upravljanja vodama i vodnim uslovima, koji su dati za projekat rudnika “Jadar”.

“U razmatranoj studiji posebno je problematičan ‘kreativan’ pristup ocene ispunjenja vodnog uslova i kriterijuma u vezi sa stepenom prečišćavanja i ispuštanjem otpadnih voda u recipijent (korito reke)”, navodi se u dokumentu.

Deset meseci kasnije od izveštaja – “Černi” je prodat firmi bliskoj SNS

Imajući u vidu da Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” ima značajnu ulogu u određivanju dalje sudbine projekta “Jadar”, te da radi šest studija za “Rio Tinto”, u kojima, između ostalog, obrazlaže i šta je sporno u nameri ove kompanije da pokrene rudnik u dolini Jadra, nije iznenađujuće što je država odlučila da ga proda firmi bliskoj vlasti – “Milenijum tim”.

Izmenama Zakona o eksprorijaciji i prodajom “Černog” vlast je praktično zaokružila planove za realizaciju projekta “Jadar”.

Miroslav Mijatović, iz Podrinskog antikorupcijskog tima, kaže da je sasvim sigurno da su ranije studije ovog naučnog instituta kumovale odluci države da ga proda.

Miroslav Mijatović Foto:Ivan Dinić/Nova S

-Možda to nije bio glavni motiv, ali je sigurno da su te studije imale uticaj na odluku države – poručuje Mijatović.

On napominje da je Studija otpadnih voda, koju je izradio “Černi”, pokazatelj kakve je propuste država napravila kad je omogućila kompaniji “Rio Tinto” sve dozvole neophodne za pokretanje rudnika.

– S obzirom na to da smo videli da su lokacijski uslovi izdati, vidimo da su oni praktično došli na korak do građevinske dozvole za projekat rudnika. Institut je izneo jasne primedbe u zaključku da ova komapnija još ne zna šta će sa 85 odsto otpadnih voda. Te vode negde moraju da završe i to je jedno o pitanja koje mi godinama postavljamo „Rio Tintu“ i ne dobijamo odgovor. Mi možemo da nagađamo šta će biti sa tom vodom, da li će kružiti u njihovom procesnom postrojenju ili će biti ispuštanja u Jadar. U svakom slučaju, čim postoji ovakav izveštaj, postoji ogroman rizik – zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Gornje Nedeljice i crkva pod udarom Rio Tinta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar