Mladen Mrdalj Foto: Ivan Dinić/NOVA S

Politikolog Mladen Mrdalj kaže da najnovija dešavanja u Skupštini Srbije u kojoj se najavljuje optimističan budžet, koji predviđa da postanemo u naredne dve godine najbrže rastuća ekonomija u Evropi, uz novi talas napada na medije i opoziciju, pokazuju da je ključna stvar - ko kontroliše narativ. I pored toga što se u Skupštini etiketiraju opozicija i novinari kao strani plaćenici, dokle god taj narativ funkcioniše i Vučić ga kontroliše - "oni bukvalno mogu da rade šta hoće", kaže.

„SNS kontroliše narativ, oni mogu da imaju jako loše ekonomske rezultate, ali dok kontrolišu narativ i dominantnu medijsku proizvodnju, oni mogu da drže svoju kritičnu masu podržavalaca stabilnom“, kaže Mrdalj.

On je za N1 podsetio i da je Vučić obećao da neće biti smanjenja penzija, pa da se to dogodilo, a da je narativ bio da su penzioneri time nešto žrtvovali za državu zbog čega se deo njih osetio ponosnim.

Upitan za napade na članove Kriznog štaba od strane poslanika SNS Vladimira Đukanovića, on ističe da je na udaru svako ko napada politiku vlade i svako ko se ne slaže.

Ističe da unutar SNS postoje frakcije koje se utrkuju ko će biti više na liniji predsednika Vučića, ali da oni imaju između sebe konflikte.

„Videli ste okršaj Đukanovića i Krstića koji nije formalno član SNS ali to ništa ne menja jer je jedna od perjanica vlasti“, kaže Mrdalj i dodaje da postoji podela po horizontali – unutar SNS i po vertikali – ko će više da se „ušlihta Vučiću“.

„SNS je toliko narastao i postao je sistem u okviru kog postoje nove frakcije“, rekao je Mrdalj i dodao da je problem što je politički sistem napravljen tako da stimuliše sve frakcije da budu što lojalnije predsedniku Vučiću.

Ocenio je i da jedan deo glasnogovornika SNS, kao „Atlagić i Đukanović počinju da glume besne pse koji se protive svakom ko misli drugačije bilo da je struka ili mediji u pitanju“, a da onda Vučić tu ulazi da ih smiruje i „on je garant stabilnosti“.

On je naglasio da nema garancija da najnoviji napad – grafiti na zgradi u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjić nije urađen na „mig SNS“, pa onda Vučić posle toga kaže kako će on da sve zaštiti.

„To je stara taktika koja i dalje funkcioniše“, kaže.

Na pitanje kako ocenjuje to da se u Srbiji najavljuje da će kada počne vakcinacija biti vakcinisani prvo zdravstveni radnici, pa vojska i policija, dok se u Evropi prvo vakcinišu ugrožene grupe stanovništva, on ističe da je politika SNS uvek bila takva da militarizuje društvo.

„I ako idemo na vakcinaciju bolničkog osoblja, pa vojske i policije ne znam zašto je ugrožen više vojnik od preofesora i učitelja koji su više u cirkulaciju kroz generalnu populaciju…Mislim da tu ima dosta politike, a ono što mi najviše smeta je odsustvo koherentne komunikacije“, kaže Mrdalj i dodaje da je normalno da kada se suočavamo sa novim virusom i napadom na normalno funkcionisanje drušva imamo konfuziju, ali da zato i imamo vlast – da koordiniše komunikacije.

„Ako imako nekoordinisanu komunikaciju to otvara prostor za paniku i strah“, navodi Mrdalj.

Povodom najava da Srbija ove godine neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje i okarakterisanje toga u tvitu evroposlanice Viole fon Kramon kao „dobre vesti“, on kaže da bi bila dobra vest kada bi lideri EU to postavili to na sto, lupili šakom o njega i rekli: „Vučiću šta je ovo i zašto to radiš“, ali da sa druge strane imamo signale iz vrha EU koji pozdravljaju reformske napore u Srbiji.

I dalje je, naglašava, što se poruka iz vrha EU prema Srbiji tiče, na snazi diplomatski rečnik, uz poruku mi ćemo ovo da tolerišemo.“Ne bih puno optimizma dao izjavi iz Evropskog parlamenta jer nije prvi put da se daju izjave protiv SNS, ali ključna politika EU se vodi na višem noivou, a on je spreman da toleriše ovo što se dešava u Srbiji. Zaključak je da vlast ne oseća to kao pritisak“, kaže Mrdalj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar