Foto:EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV/EPA PHOTO REUTERS POOL/PAUL VREEKER/lln-hh

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka u Beogradu Nebojša Vladisavljević rekao je da vlast Aleksandra Vučića počiva, kao i nekadašnja Slobodana Miloševićeva, na "novom autoritarizmu", odnosno spoju "formalno demokratskih ustanova i autoritarne vladavine".

On je u intervjuu za Al Džaziru kazao da se „Vučićeva vladavina više oslanja na različite vrste manipulacije, a Miloševićeva je počivala na direktnijim oblicima kontrole“.

„Nacionalni sukobi u bivšoj Jugoslaviji i medjunarodna izolacija ’90-tih olakšali su Miloševićevu represiju unutar zemlje, a poslednjih nekoliko godina bliski odnosi sa EU i solidni medjudržavni odnosi u regionu podstiču vlast da koristi manipulativne metode“, rekao je Vladisavljević.

On je rekao da se danas medijska scena kontroliše preko privatnih provladinih tabloidnih medija koji služe kao „batine režima“, dok se kontrola političke scene sprovodi „stvaranjem prorežimske opozicije, suzbijanjem autentične opozicije i ucenama koalicionih partnera“.

Komentarišući odnos EU prema Srbiji, on je ukazao da očigledno ključne zemlje članice misle da je moguće rešiti preostale probleme u regionu „dogovorom autoritarnih vodja“.

„Njihovu saradnju na tom planu obezbedjuju fingiranjem ‘napretka u evropskim integracijama’ uprkos temeljnog urušavanja evropskih standarda u raznim oblastima, naročito onih demokratskih. Takva politika nema izgleda na uspeh jer autoritarcima odgovara stanje sukoba, a kompromis može da ih košta podrške dela dosadašnjih birača“, rekao je Vladisavljević.

On je dodao da nije realno očekivati da će se „neko drugi izboriti za naše slobode osim nas samih, a podrška će stići kada napravimo ozbiljniji iskorak u tom smeru“.

Vladisavljević je autor studije „Uspon i pad demokratije posle Petog oktobra“, u kojem izučava kako je Srbija posle pada Miloševićevog režima napravila krug – od autoritarizma, preko neuspešnog pokušaja trajne demokratizacije, do Vučićeve autoritarne vlasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare