Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC; Nemanja Jovanović/Nova.rs; AVbuducnostsrbije

Kad se sagledaju aktuelna politička zbivanja u Srbiji, sve izgleda kao da su vlast i opozicija pomešali taktike. Umesto da se opozicija ukrupnjava i ujedinjuje, to radi vlast najavljenim stapanjem SNS i SPAS Aleksandra Šapića, a zatim i “šuškanjima” da će istim putem poći i Milan Stamatović i njegova Zdrava Srbija. Opozicija se, sa druge strane, usitnjava do statističke greške. Sagovornici portala Nova.rs ocenjuju da smo na dobrom putu da se vratimo u stanje iz vremena Saveza komunista.

Vest o stapanju SNS i SPAS je možda bila iznenađenje. A možda i ne.

Svakako je bila razočarenje za sve one koji su godinama glasali za Aleksandra Šapića, verujući da je opozicija i protivnik režima. Kao i reči poslanika SNS Bratislava Bate Jugovića koji predviđa da će uskoro i gradonačelnik Čajetine Milan Stamatović, koji je godinama važio za “ljutu opoziciju” u Srbiji.

Istina je da vladajuća stranka godinama praktikuje manir- da u sebe, praktično, usisa manje stranke. I tako se godinama sve više širi i ukrupnjava, dok opozicija sa druge strane ne prestaje sa podelama.

Stranka hegemon 

Komentarišući ovu pojavu politički analitičar Boban Stojanović kaže da je SNS stranka hegemon, koja je od samog dolaska na vlast privlačila sve što može iole da joj pomogne.

Boban Stojanović Foto:Nova S

“Čuvajući koalicione partnere, ali istovremeno im uzimajući kadrove i resurse. Sada imamo i primer stapanja jedne stranke u SNS. Osim toga, oni imaju i kooperativnu opoziciju, deo partija koje su mnogo bliže njima nego drugim partijama. I imate opozicione partije koje su na udaru medija, izloženi propagandnoj satanizaciji i brutalnim prljavim kampanjama. Svakako da je Vučić već formiranjem Vlade prošle godine obezbedio sebi da bude jedini kandidat za predsednika vlasti, a već tada je rešio i Šapića kao koalicionog partnera, iako je sada otišao i korak dalje. I oni su već tada zaokružili svoje pozicije za naredne izbore”, kaže Stojanović i dodaje:

“Sa druge strane, deo opozicije je odustao od puta koji su proklamovali u tzv. Sporazumu sa narodom na krilima protesta sa kraja 2018. i početka 2019. Jedan deo opozicije je izašao na izbore prošle godine i već tada je započet ozbiljan sukob među opozicijom. Dodatno, Savez za Srbiju koji je ostao istrajan u tome je odmah posle bojkota prestao da postoji i čak su se i oni gotovo svi dezintegrisali nakon tih izbora. I ušao u proces svađa i odvojenog delovanja. To je sve pogrešno pred izbore koji slede i verujem da će nakon izbora sledeće godine morati ponovo sve ispočetka. Od ukrupnjavanja i zajedničkog delovanja pa redom. Naravno, postoji šansa da se dozovu pameti i da se ukrupne i izađu zajednički na sve izbore, ali kako vreme odmiče – ne deluje mi da je to izgledno”, ocenjuje Stojanović.

Opozicija stalno u defanzivi 

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović smatra da su vlast i opozicija u toliko različitim pozicijama da ih je nemoguće porediti.

Dragan Popović Foto;N1

“Vučić usisava sve jake lokalne lidere u svoju stranku, jer je procenio da mu to politički odgovara. On se bavi rejtinzima, to prati i oni mu očigledno pokazuju da je bolje da te jake lidere ne ostavlja van stranke. Opozicija je, sa druge strane, razdrobljena, pod stalnim pritiskom i nema tu vrstu slobode da se bavi rejtinzima. Primorana je na stalnu defanzivu.  Vlast ih konstantno uništava. Mada jeste čudno zašto se u ovakvim okolnostima barem programski bliske stranke na neki način ne ukrupne. Tu pre svega mislim na Stranku slobode i pravde, Demokratsku stranku i Pokret slobodnih građana. Nejasno je zašto ne idu na neku čvršću strukturu”, kaže Popović na Nova.rs.

Posledica toga je, prema njegovom mišljenju,  dalje homogenizovanje političke scene.
“Imamo uništavanje prave opozicije sa jedne strane, a sa druge strane ono što se ne uništi biva usisano u SNS. Tako da izgleda kao da se vraćamo u stanje iz vremena Saveza komunista. Vi već sad nemate stranku, izuzev možda SPS, koja ima dvocifrenu podršku. Nemate nijednu stranku opozicije koja ima pet odsto”, zaključuje Popović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar