Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da rešavanje pitanja statusa Kosova mora biti povezano sa budućim statusom Republike Srpske.

„Mi verujemo da Srbija ima prirodno i državno pravo na Kosovo, kao i da je državno pitanje broj jedan za Srbiju pitanje Kosova. Mi smatramo da bi prvo nacionalno pitanje Srbije trebalo da bude Republika Srpska“, kazao je Dodik posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Banjaluci.

PROČITAJTE JOŠ...

Dodik je ponovio da je RS za njega država i da taj entitet BiH ima svoje želje i ambicije, ali i svoje strahove. Navodeći da je RS „veoma zainteresovana za razgovore u vezi sa statusom Kosova i Metohije“, on je ocenio da Kosovo ne može da bude međunarodno priznata država.

„Ako se međunarodno priznaje Kosovo, takav tretman treba da ima i RS, jer je to gotovo identična situacija i nacionalne i ostale istorijske okolnosti“, kazao je Dodik.

Srpski član Predsedništva reko je da će Vučiću dostaviti svoj stav da je nemoguće razgovarati o posebnom statusu Kosova, a da se paralelno ne razgovara o statusu RS. Dodik je kazao da je Vučić „to pitanje ozbiljno shvatio, ali na njega ništa nije odgovorio“.

„Pokušaćemo da ga ubedimo da je veoma važno da se pitanje Kosova i RS posmatraju jedinstveno“, rekao je Dodik, dodavši da bi se to pitanje moglo naći i u Narodnoj skupštini RS. Prema njegovim rečima, takav pristup nije protiv Dejtonskog sporazuma.

U međuvremenu, dodao je, RS neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost Kosova.

Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

„Ne želimo bilo kome da nanesemo bilo kakvo zlo, ali isto tako smo spremni i odlučni da branimo naše interese i da RS i Srbija, bez oklevanja i bez ikakvih zabrana, mogu jasno da iskažu svoje interese“, rekao je Dodik. On je još kazao da u poslednjih 25 godina RS od BiH nije dobila ništa, osim zahteva njene autonomnosti.

„To mora da prestane i mi na najbolji mogući način želimo da zaštitimo naše interese“, istakao je Dodik, dodavši da se nada da će RS i Srbija jednog dana biti jedna država.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare