Foto:TANJUG/BUDUCNOSTSRBIJEAV

U Briselu se danas nastavlja dijalog Beograda i Prištine, a sa obe strane dolaze različite poruke šta će biti tema današnjih razgovora. Dok kosovski premijer Avdulah Hoti navodi da će tokom današnjeg sastanka biti reči i o "nacrtu sporazuma za končano obostrano priznanje", direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić to demantuje i tvrdi da će na dnevnom redu biti ekonomska saradnja, pitanje nestalih i obaveze koje je prištinska strana preuzela iz Briselskog sporazma.

O razgovorima u Briselu srpska javnost do kraja nije upoznata. Ono što smo mogli da čujemo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića je da se na sastanku pričalo o pronalasku nestalih i interno raseljenih, kao i ekonomiji. Tek juče smo saznali i sastav beogradske delegacije, koju će, pored direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića činiti i Veljko Odalović, sekretar u MSP i predsednik Komisije za nestala lica, Vladimir Cucić, republički komesar za izbeglice i migracije i „ekonomski deo delegacije

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da sa Srbijom više ne postoji tehnički dijalog, već samo politički koji sa cilj ima samo međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa. On je rekao da će na današnjem sastanku u Briselu biti prisutan državni koordinator, kako bi se razgovaralo ili izradio jedan nacrt tog sporazuma za konačno obostrano priznavanje.

Sa druge strane, Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, naveo je da na agendi neće biti pitanje međusobnog priznanja kao što „insinuiraju u Prištini“, već ekonomska saradnja, pitanje nestalih i raseljenih i obaveze koje je prištinska strana preuzela Briselskim sporazumom.

Foto: Medija centar Beograd; Aleksandar Popov

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže za Nova.rs da se nada da ovog puta razgovori neće završiti kao kada je u njima posredovala Federika Mogerini, pošto su se u međuvremenu angažovali Emanuel Makron i Angela Merkel.

„Verujem da imaju ozbiljan plan i mehanizam da dođu do pravno obavezujućeg sporazuma, u kome ne znamo šta će se nalaziti. Mislim da su predstavnici EU predočili koja su viđenja EU po tom pitanju i šta očekuju. Svi kao mantru ponavljaju da će biti kako se Beograd i Priština dogovore, a znamo da se sami ne mogu dogovoriti. EU ima mehanizam pritiska, između ostalog i zato što je pripremila paket pomoć za ovaj region, a ta pomoć nije bezsulovna. Ona je uslovljena vladavinom prava i reformama, ali i reševanjem bilateralnih sporova i regionalnom saradnjom. U to se može uvrstiti i ovaj dijalog“, smatra Popov.

On navodi da je pre početka ovih razgovora upozorio obe strane da ne zloupotrebljavaju ovo pitanje u političke svrhe, da pripreme svoje stavove i da javnost pripreme na konačno rešenje.

„Mislim da će se uporedo raditi na usaglašavanju stavova oko konačnog sporazuma, kojim će se baviti na svim narednim sastancima, i na tekućim pitanjima, jer će se uključivati i tehnički timovi. Oko nestalih biće najviše problema, jer to ne samo što je emotivno za njihove porodice, već i zbog toga što pronalazak žrtava vodi ka počiniocima“, kaže Popov.

Sa druge strane, Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa i kosovski analitičar, smatra da će se dijalog intenzivirati, ali navodi da zasigurno nećemo imati neki konačan ishod.

Fatmir Šeholi
Fatmir Šeholi Foto:Screenshot/Youtube/Al Jazeera Balkans

„Stavovi obe strane su mnogo daleko, a bez aktivnog učešća Amerike ja ne vidim mogućnost nekog pozitivnog ishoda. Ono što je važno jeste da se dijalog nastavlja“, navodi Šeholi za Nova.rs.

Analitičar Krasnići: Stvar mandata, ne ličnosti

„Kosovski premijer je veliki entuzijasta, ali je situacija na terenu znatno drugačija i nerealno je očekivati priznanje Kosova od strane Srbije. Vučić zna šta radi, on je iskusan državnik, iz tog razloga ponaša se komotno pogotovo što je na izborima dobio apsolutnu većinu i može napraviti vladu po svojoj volji, a premijer Hoti ima vladu koja je na staklenim nogama“, rekao je Krasnići za portal Kosovo online. On je ocenio i da koordinator Prištine za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni ima dobru političku biografiju, ali nema legitimitet da vodi pregovore i zaključuje sporazume, uz ocenu da će sutrašnji sastanak ipak biti na ekspertskom nivou.

„Hiseni je bio jedan od najbližih saradnika Ibrahima Rugove, bio je i ministar spoljnih poslova tako da ima dovoljno diplomatskog iskustva. Ali u ovoj situaciji nije stvar ličnosti, već mandata“, rekao je Krasnići.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar