jutarnji porgram probudi se
Foto: FoNet

Donald Tramp, aktuelni predsednik SAD doživeo je sinoć da sedam američkih televizija prekine prenos njegovog obraćanja, jer je objavio da je pobedio (što je očigledna laž). I Tviter je počeo da mu tvitove u kojima govori neistine prekriva upozorenjima, što je dokaz da, čak i ako si aktuelni predsednik Amerike, ne može baš sve da prođe.

Podsetimo, prethodne večeri je američki predsednik Donald Tramp obratio javnosti i u 17-minutnoj tiradi doveo u pitanje doveo u pitanje kompletan izborni proces, tvrdeći da su izbori pokradeni i da je on žrtva zavere. Onog momenta kada je pomenuo da je pobednik izbora – što se dogodilo u desetoj sekundi govora – njegov govor iz Bele kuće prekinulo je bar sedam televizijskih mreža.

Zamislimo za trenutak da je to tako svuda, pa čak i u Srbiji.

Kada bi sprski mediji prekidali prenos svaki put kad naš predsednik Aleksandar Vučić izgovori očiglednu neistinu, kako bi to izgledalo? Televizijske stanice sa nacionalnom frekvencijom bukvalno ne bi imale šta da emituju, istakli su za Nova.rs predsednik NUNS Željko Bodrožić i novinar Ljubodrag Stojadinović.

Programski direktor N1 Jugoslav Ćosić, ističe da je veoma teško odgovoriti na pitanje kako novinari treba da postupaju u situaciji kad procene da predstavnik vlasti ne govori istinu, i dodaje da se „slična tema odavno nije pojavila u novinarskoj profesiji“.

Ćosić: Pitanje od milion dolara

Komentarišući postupanje novinara prethodne večeri na konferenciji Donalda Trampa, direktor programa televizije N1 Jugoslav Ćosić kaže za Nova.rs da je veoma teško odgovoriti na pitanje kako treba postupiti u pomenutoj situaciji.

Foto: N1

“Ovo je veoma intrigantno pitanje koje smo i mi na N1 uočili. Upravo smo na kolegijumu razgovarali o tome da li je to u redu ili ne. Razmatrali smo da li su stanice, koje imaju pravo da uređuju svoj program, napravile dobar potez, jer su uočili, kako oni kažu, da predsednik obmanjuje javnost. S druge strane, ozbiljno je i pitanje da li je obaveza medija da ostave predsednika da kaže sve što ima, kad su već ušli u prenos, pa da se posle toga bave onim što je on rekao”, ističe Ćosić i dodaje da se slična tema nije skoro pojavila u novinarskoj profesiji.

“Sada se ova pitanje pojavilo na spektakularan način. Mislim da bi različite stanice različito odgovorile na ovo pitanje. Ova tema bi bila zanimljiva i u kontekstu Srbije, gde bi se razmišljalo kako bi se postavili mediji da se slična situacija dogodi u našoj zemlji.  Reč je o pravom uredničkom pitanju za milion dolara”, poručuje direktor programa televizije N1.

Stojadinović i Bodrožić: Mediji ne bi imali posla kad bi isključivali kamere na svaku laž

Poredeći ponašanje američkih medija na pomenutoj konferenciji sa onim kako postupaju mediji u Srbiji, novinar Ljubodrag Stojadinović i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ističu da je sličan princip nemoguće sprovesti u Srbiji, a i kad bi se to dogodilo – mediji uopšte ne bi imali posla.

Pročitajte još...

“Vučić nikad ne govori istinu. Ako bi se kamere gasile na svaku njegovu laž, onda bi zavladao potpuni medijski mrak, kao što je i sad, ali onda bi bio izazvan drugim sredstvima. Ovakva analogija bi kod nas bila nemoguća, jer bi se na taj način ukinulo informisanje”, napominje sagovornik Nova.rs.

S druge strane, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije(NUNS) Željko Bodrožić, smatra da je Srbija veoma daleko od scenarija u Americi, jer u našoj zemlji ne postoji takav nivo senzbilnosti na laž i prevaru.

“Kad bi se isti slučaj kao sa Donaldom Trampom primenio na Srbiju, kamere bi se konstatno gasile. Ne bismo uopšte imali program na televizijama. Ovde se u minutu izgovore stotine laži, tako da je kod nas ta praksa ne bi bila isplativa za televizijske stanice”, objašnjava Bodrožić i dodaje da je u modernog vremena to što političari na vodećim funkcijama koriste svoje pozicije kako bi lagali i obmanjivali građane.

“To u nezgodnu poziciju stavlja medije koji moraju da prenose takve izjave, a znaju da su one neistinite. Faktički je postalo legitimno da se politička borba vodi lažima i podmetanjima. Nekada su političari pribegavali lažima u finišu kampanja, a sad se to čini tokom cele godine. Kampanje traju permanentno i laže se permanentno”, smatra Bodrožić, dok Stojadinović nagšava da gašenje, u situaciji kad neko od političara izgovara laž, nije način na koji bi mediji trebalo da postupaju.

Željko Bodrožić / Foto: Medija centar Beograd

“Mislim da to nije suština zbog čega mediji postoje. Mediji su dužni da prenose informacije koje su u javnom prostoru. Devedesetih godina je postojao sličan pokušaj da se bojkotuje lider radikala Vojislav Šešelj, ali to nije uspelo. Takva praksa koja podrazumeva gašenje medija na pojavu neke ličnosti je u suprotnosti sa samo suštinom medija. Po toj logici, rat koji predstavlja najveću destrukciju bi bio ignorisan, kao i teroristički napadi. Mislim da javnost ima pravo da sazna i ono što je dezinformacija i da njenom izvoru sama sudi. A ne da mediji vrše cenzuru onoga šta će distrubirati u javni prostor”, zaključuje Stojadinović.

Ljubodrag Stojadinović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare