Ševarice, glasanje
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ako bi neko bio dovoljno zainteresovan da napravi udžbenik političke korupcije u Srbiji, azbuka toponima morala bi da počne od slova Š: Ševarice, selo kod Šapca, epicentar izbornih nepravilnosti.

Ovo mesto, koje je prema popisu iz 2011. godine brojilo svega 1065 duša, u vihoru političke borbe u Srbiji postalo je maltene najvažnija tačka sukoba aktuelne vlasti u Šapcu i izazivača iz opozicije (čitaj – SNS).

Žrtve u tom ratu bili su pre svega meštani sela, kojima su izborni rezultati 21. juna poništeni zbog brojnih nepravilnosti. Dva i po meseca kasnije, slična slika na ponovljenim izborima: reporteri Nova.rs na licu mesta zatekli su grupe muškaraca koji sa imanja udaljenog oko 100 metara sprovode neke svoje izborne aktivnosti. Ništa na licu mesta nije izzgledalo normalno: ni činjenica da su viđeni kako dele „pakete“ glasačima; ni to što nisu hteli da se predstave novinarima; ni to što smo ispred njihove „baze“ zatekli niz luksuznih automobila, zatamnjenih stakala, sa ne-šabačkim tablicama; ni to što su ih meštani prepoznali iz prethodnog izbornog ciklusa – po zlu svakako.

Ševarice, glasanje
Izborni „štab“ u Ševaricama Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Izborni dan je tekao, ponovo je u njemu zabeleženo na desetine nepravilnosti, a onda su stigli rezultati. SNS je, donekle i očekivano, osvojio vlast u poslednjem opozicionom uporištu u Srbiji. Vlast se možda promenila, ali ševarlice su ostale iste: ovo izborno mesto ponovo je poništeno.

Ovoga puta, osim pritiska na birače, u biračkim kutijama zatečeno je više glasačkih listića nego birača.

Budimir Pavlović, šeg Gradske izborne komisije u Šapcu, rekao je da zbog nepravilnosti na tom biračkom mestu – koje mogu da utiču na konačne rezultate – GIK neće objavljivati bilans izbora. Pavlović kaže je odluka o ponavljanju izbora na tom biračkom mestu doneta zbog toga što je birački materijal kasnio dva sata. Tvrdi da je bilo više glasačkih listića nego birača, pa je to nepobitan razlog za ponavljanje izbora.

“Priroda ovih nepravilnosti je takva da je to neoborivo”, tvrdi Pavlović. On dodaje će cela ova nedelje biti potrošena na žalbe, pa će konačna odluka o održavanju ponovljenih izbora i datumu njihovog održavanja biti doneta odmah nakon toga.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare