Pavle Dimitrijević Foto: N1

Još uvek ne znamo šta sadrži predlog predstavnika Evropskog parlamenta koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu, ali je vreme potrebno da eventualni dogovori zažive - problem, kaže za N1 zamenik direktora Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Pavle Dimitrijević.

Poslanici Evropskog parlamenta koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, usvojili su u sredu nacrt radnog dokumenta u okviru priprema za sledeću rundu međustranačkog dijaloga u Beogradu, najavljenu za 17. i 18. septembar, navodi se u saopštenju. Kako je navedeno, dokument se nadovezuje na ono što je postignuto međustranačkim dijalogom u julu, i uzima u obzir prethodni proces konsultacija, kao i preporuke međunarodne zajednice, piše portal European Western Balkans.

A danas je održan sastanak radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca na kojem bi predstavnici vladajuće koalicije trebalo da se izjasne o predlozima opozicije. Kako je ranije najavio predsednik Skupštine Ivica Dačić, do kraja sledeće sedmice trebalo bi da se dogovori finalni tekst i sporazum sa strankama koje nisu želele da o izbornim uslovima razgovaraju u prisustvu stranaca, a taj dogovor bi se primenjivao od početka oktobra.

„Do sada informacije koje dobijamo su dosta ograničene i nejasne, narednih dana ćemo ih dodatno analizirati. Za bilo kakav pomak su potrebna celovita i jasna rešenja, i kada govorimo o biračkom spisku i o funkcionerskoj kampanji. Teme o kojima se razgovaralo danas ne govore da se prepoznati problemi mogu rešiti“, rekao je Dimitrijević u Danu uživo.

Kaže da se „dobar deo“ svih do sada prepoznatih problema odnosi na medije.

„Dobar deo i na funkcionersku kampanju, kao i na birački spisak i pritisak na birače, što su i sami građani prepoznali kao ključne izazove“, dodao je.

O nacrtu predstavnika EP-a kaže da nema informacije o tome šta on sadrži.

„Ono što znamo je što je do sada govoreno u medijima, videćemo narednih dana kada se pojavi dokument“, kaže Dimitrijević.

Na pitanje koliko će, ako i dođe do dogovora, trebati vremena da se sve dogovoreno sprovede, Dimitrijević kaže:

„Svakako da je vreme problem, i potrebno je da određene promene zažive na zakonskom nivou, kako bi institucije imale vremena da se pripreme kvalitetno, a sa druge strane, da se sama primena isprati kroz monitoring“, naglasio je gost N1.

Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Dimitrijević kaže da se govorilo o predlogu da sedam dana pred izbore zabrani bilo kakav rad funkcionera tokom kampanje.

„Za prošle izbore bilo je više od 2000 događaja, kako je zabeležila Crta, tako da je veliko pitanje šta tih sedam dana, uključujući i izbornu ćutnju može da reši. Potreba su celovita rešenja. Crta smatra da funkcionerska kampanja treba da bude potpuno zabranjena, da funkcioneri od raspisivanja izbora ne treba da učestvuju u promotivnim kampanjama“, kazao je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar