Foto:FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Taman se predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pohvalio kako dijalog oko izbornih uslova bez stranaca dobro napreduje, dok onaj pod pokroviteljstvom evroparlamentaraca kaska, odmah je demantovan. Kako Nova.rs saznaje ni na ovom koloseku dijaloga nije se odmaklo ni pedalj, a kao što se i pretpostavljalo, završnu reč daće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će stavku po stavku prihvatati ili odbijati zahteve opozicije.

Govoreći o tome dokle se došlo u dijalogu oko izbornih uslova predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da na „prvom koloseku“, koji se vodi između stranaka koje ne žele učešće stranaca, ima napretka.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

“U dijalogu na prvom koloseku ima pomaka, zadovoljan sam. Imali smo sastanak radne grupe, bio je i predsednik Vučić, imali smo više tih konsultativnih sastanaka, praktično smo pretresli sva pitanja, izneli su svoje stavove, vreme je da idemo ka konstruisanju i predlaganju rešenja tog nekog dogovora. Drugi kolosek znatno kasni za prvim”, rekao je Dačić za RTS i dodao da je teško da će predstavnici stići da do 1. septembra pošalju svoj tekst predloga.

Čeka se predsednik

Predsednik Skupštine dalje je rekao i da danas o dijalogu treba da priča sa Vučićem, a da tek treba da se razmotri kada će biti biti novi sastanak sa opozicijom, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije.

Aleksandar Vucic i Ivica Dacic
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

“Na kom sastanku bi se razmotrilo šta je stav Vlade u odnosu na zahteve opozicionih stranaka”, rekao je Dačić.

Da stavimo na trenutak sa strane pitanje kakve veze ima predsednik sa stavom Vlade, dolazimo do toga, da će konačnu odluku o izbornim uslovima kako se i pretpostavljalo donositi samo Vučić.

Prema našim saznanjima, to je bilo jasno, onog trenutka kada je najpre dogovoreno da na završnom sastanku dijaloga bez stranaca, bude razmatarna stavka po stavka sa spiska zahteva opozicije uz zaključak – prihvata se ili se odbija.

Međutim, kako saznajemo, to je izmenjeno, pa će po svemu sudeći predsednik Srbije dati završnu reč i opoziciji ispostaviti svoje odluke.

Nema nikakvog napretka

Da predsednik Skupštine Srbije obmanjuje javnost tvrdi i predsednik Dveri Boško Obradović, koji za Nova.rs kaže da u ovom dijalogu i dalje nije dogovoreno ništa i da u ovom trenutku deluje da vlast ne zna šta radi.

Boško Obradović Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

“Pregovorima na dva koloseka, sa i bez stranih posrednika, vlast je sama sebe dovela u čudnu poziciju i u ovom trenutku deluje kao da ne zna šta dalje da radi. To je verovatno razlog zašto je završni dijalog u Skupštini, koji je trebalo da bude održan ove nedelje, odložen za nepoznati termin. Tu, dakle, nema nikakvog napretka o kome Dačić priča”, kaže Obradović i dodaje:

“Još nemamo odgovore vlasti na opozicione zahteve date u tom delu međustranačkog dijaloga. Jedino što je dogovoreno jeste da dijalog bude završen šest meseci pre izbora, a taj rok ističe u narednih nekoliko nedelja. Pretpostavljam da čekaju da vide radni dokument o izbornim uslovima koji svi treba da dobijemo od Evropskog parlamenta do kraja avgusta, pa da tek onda reše šta da rade dalje na oba koloseka dijaloga”.

Šta je Vučić dosad odbio

U međustranačkom dijalogu bez prisustva stranaca predstavnici opozicije su vlastima isporučili niz uslova, a kako saznaje list „Nova“ članovi SNS bar dva zahteva nisu želeli ni da razmatraju. Naš izvor navodi da za njih nije dolazilo u obzir razdvajanje izbora i uslov da lideri stranaka ne mogu da budu nosioci lista na lokalu. Kako sada stvari stoje, neće prihvatiti ni zahtev da se sav novac iz budžeta namenjen za izbornu kampanju podeli svim učesnicima izbora pre izlaska na birališta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare