Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslanici Evropskog parlamenta koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, usvojili su danas nacrt radnog dokumenta u okviru priprema za sledeću rundu međustranačkog dijaloga u Beogradu, najavljenu za 17. i 18. septembar.

Dokument su usvojili članovi EP Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, kao i bivši evropski poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

„Dokument se fokusira na poboljšanje uslova za političku konkurenciju pred nadolazeću izbornu kampanju u Srbiji. On se nadovezuje na zamah koji je stvorio julski medjustranački dijalog i uzima u obzir prethodni proces konsultacija, kao i preporuke medjunarodne zajednice. Dokument se posebno fokusira na pitanja vezana za ravnopravan pristup medijima i integritet izbornog procesa“, navodi se u saopštenju iz EU info centra.

Posrednici iz EP kazali su da ovim nacrtom radnog dokumenta žele da daju konstruktivan doprinos dijalogu sa konkretnim sugestijama i predlozima.

„Medjutim, ključ za postizanje dogovora leži u rukama samih učesnika dijaloga. Njihova politička volja i njihova spremnost na kompromis biće odlučujući za ishod“, rekli su oni.

Naglasili su da će učiniti sve što je u njihovoj moći da pomognu na putu ka postizanju političkog sporazuma.

Nacrt radnog dokumenta biće dostupan svim učesnicima dijaloga do kraja ove sedmice, kako bi im se dalo dovoljno vremena da reaguju pre sledeće runde dijaloga.

Predstavnici EP sastaće se ove nedelje i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem kako bi razgovarali o daljim pripremama za proces dijaloga.

BONUS VIDEO: Dragan Đilas o predlozima za izbore

Komentari

Svi komentari (0)