Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se juče sa predstavnicima tri penzionerska sindikata. Jedna od glavnih tema bilo je povećanje penzija. Kako je za Nova.rs rekao Milan Grujić, predsednik udruženja sindikata penzionera, dogovor će čekati novu Vladu. Premijerka je najavila povećanje od 19 odsto za novembar, kao i januar sledeće godine. Ovim povodom oglasilo se Udruženje penzionisanih vojnih lica Srbija, koje navodi da je pomenuti sastanak održan sa "onima koji ništa ne odlučuju":

„Posle pisma ‘poštovanom gospodinu predsedniku Republike Srbije’ sa zahtevom za razgovor o problemima penzionera Srbije, delegacija potpisnika je posle tri meseca primljena od strane predsednice i dela ministara tehničke vlade. I pored zahteva za sastanak sa ‘poštovanim predsednikom’ delegacija je otišla na sastanak sa onima koji ništa ne odlučuju“, navodi se u saopštenju Udurženja penzionisanih vojnih lica Srbije, čija pitanja, upućena na ovu temu, prenosimo u celosti.

1. Na osnovu kojih zakonskih propisa su se neke organizacije penzionera proglasile reprezentativnim, kada im je i kako utvrđena ta reprezentativnost kada se zna da to pitnje zakonski nije regulisano i da se članstvo svake penzionerske organizacije potpuno promeni za oko 12 godina. Da li to pristajemo da svaka vlast ima svoje penzionre sa kojima šeta ostale?

2. Zašto i neke druge organizacije penzionera nisu ušle u sastav Komisije za praćenje primene propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju i pitanja korisnika penzija, koju je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja formirala u decembru 2021. godine, posle usvajanja Zakona o budžetu za 2022. godinu i neposredno pred najavljene parlamentarne izbore? Da li se sa formiranjem komisije i fingiranim sastancima sa onima koji ništa ne odlučuju sprovodi medijska pacifikcija nezadovoljstva penzionera i promovišu lažni borci za njihovo dostojanstvo? Jedan od njih je kao narodni poslanik ušao u NS RS na izbornoj listi SPS koja u potpunosti participira i podržava siromaštvo penzionera. Da li su organizacije penzionera koje neprekidno ukazuju na otimanje većinskog upravljanja RF PIO predstavnika penzionera i osiguranika od strane Vlade RS 2014. godine, nepotpuno usklađivanje penzija od 2012. godine, smanjivanje penzija većih od 25 000, od novembra 2014 do septembra 2018. godine, diskriminaciju poljoprivrednih penzionera visinom najniže penzije, otimanjem dela stečene penzije vojnim penzionerima od 1.1.2008. godine, uvođenjem doživotnih penala prevremenim starosnim penzionerima sa 40 godina radnog staža i kriminalnih privatizacija banja RF PIO ocenjene kao radikalne u svom delovanju i nepodobne za učešće u razgovorima sa predstavnicima vlasti. Da li su obraćanja institucijama zakonodavne, izvršne i sudske vlasti bila toliko radikalna da organizacije penzionera koje imaju mnogo više članova od organizacija koje u nameri da postanu reprezentativne zaboraviše sve neustavnosti, nezakonitosti i nemoralnosti učinjene penzionerima od strane onih koji sprovode finansijsku stabilizaciju države samo preko stomaka najvećeg broja penzionera.

3. Da li državno i finansijsko korito RF PIO na kojem se nalaze rukovodstva tih penzionerskih organizacija može biti dovoljan razlog da se pravo na dostojanstven život najvećeg broja penzionera u Srbiji ignoriše pristajući na sastanke i fotografisanje sa predstavnicima vlasti kojima se daje legitimnost politici koja je najstariju populaciju dovela u najveće siromaštvo i bedu od raspada Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ

4. Da li se formiranjem komisije i navodnim radnim sastancima sa ministrima tehničke vlade penzionerima šalje lažna poruka da će biti bolje i samo što nije… U vreme kada su cene hrane na koju najveći broj penzionera troši preko 80 odsto penzije porasle više od 30 odsto od zadnjeg statističkog preseka za usklađivanje penzija neki predstavnici penzionera pristaju samo na slikanje. Iako je jasno da „sila boga ne moli“ ali zašto da i penzioneri učestvuju u farsi? Zar nije svima jasno da će do zelene trave penzionera biti još manje bez odgovora da li je baš tako trebalo da bude.

5. Zar nije logičnije i potrebnije da se umesto komisije za praćenje primene propisa formira komisija za predlog reforme penzijskog sistema Srbije tako da njime većinski upravljaju predstavici korisnika i osiguranika uz definisanje stvorenih stalnih obaveza države prema njemu, ispravljanje svih nepravdi i problema uz obezbeđenja izvornih prihoda RF PIO radi njegove finansijske održivosti i nezavisnosti od izvršne vlasti.

6. Mira i razgovora penzionera sa otimačima njihove imovine i dostojanstva ne može biti dok sve ne bude vraćeno, njima ili naslednicima većine koja ubrzano odlazi na put bez povratka.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je sastanak sa predstavnicima tri penzionerske organizacije – Udruženja sindikata penzionera Srbije, Saveza penzionera Srbije i Sindikata penzionera Nezavisnost. Jedna od glavnih tema bilo je povećanje penzija. Kako za Nova.rs navodi Milan Grujić, predsednik udruženja sindikata penzionera, dogovor će čekati novu Vladu.

BONUS VIDEO: Jovan Tamburić: Penzioneri žive na ivici egzistencije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram