Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je sastanak sa predstavnicima tri penzionerske organizacije - Udruženja sindikata penzionera Srbije, Saveza penzionera Srbije i Sindikata penzionera Nezavisnost. Jedna od glavnih tema bilo je povećanje penzija. Kako za Nova.rs navodi Milan Grujić, predsednik udruženja sindikata penzionera, dogovor će čekati novu Vladu.

Naime, predlog tri sindikata bio je da se penzije za novembar i decembar povećaju 24%, što bi na godišnjem nivou činilo povećanje od 4%.

Osim toga, jedan od zahteva penzionera bio je i da se penzije za 2023. godinu povećaju za 19,3 odsto.

„Aktuelna premijerka Brnabić nam je rekla da su svesni da je naš položaj težak, ali da oni trenutno mogu da ponude povećanje od 11,1%“, navodi Grujić.

Dodaje da će, ipak, konačni dogovor sačekati novu Vladu.

PROČITAJTE JOŠ

Osim Brnabić sastanku su prisustvovali i aktuelni ministar finansija Siniša Mali i ministarka za rad boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević.

„Takođe, podsetilo smo koliko je važno što pre uvesti sprovođenje odluka o socijalnim kartama“, kaže Grujić.

Podsetimo, penzioneri predlažu i da se promeni švajcarska formula po kojoj se usklađuju primanja najstarijih i to tako da se udeo rasta zarada u ovoj formuli poveća na 90 odsto a rasta troškova života smanji na 10 odsto. Ova dva parametra sada u formuli za usklađivanje učestvuju sa po 50 odsto.

Penzioneri traže i da se radi poboljšanja statusa socijalno ugroženih i starijih lica od 65 godina, koja su bez ikakvih novčanih sredstava, kao i onih s najmanjim penzijama, pokrene izrada socijalnih karti da bi se utvrdila visina socijalne pomoći za njih.

BONUS VIDEO: Jovan Tamburić: Penzioneri žive na ivici egzistencije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare