Foto: Nova.rs, Z.S.M/Danas, Ne davimo Beograd

Zvaniče informacije o terminu održavanje novih izbora još nema, ali se u dobro obaveštenim krugovima sve češće govori da bi građani na birališta mogli da izađu već na jesen, najverovatnije u novembru. Da taj termin mogao da bude u igri može se zaključiti i na osnovu kampanje u koju je lider SNS Aleksandar Vučić već uveliko ušao, a sada i pojedine stranke opozicije. Tako SSP poručuje “Pravac Evropa”, deli flajere i otvarače, DS bar jednom nedeljno održava tribine zajedno sa još nekim opozicionim partijama, a NDBG kako kažu širi svoju organizaciju po Srbiji i predstavlja program. Sa druge strane, Narodna stranka se, kako tvrde, ne sprema za izbore.

Vanredni parlamentarni i beogradski izbori će gotovo izvesno biti održani u skorije vreme. Bar je tako najavio Aleksandar Vučić i kao okvirne termine ponudio jesen ili proleće. Početkom sledeće godine su svakako na redu redovni lokalni i pokrajinski izbori.

Iako je termin i dalje nepoznat, naprednjaci u nezvaničnim razgovorima tvrde da bi na birališta mogli u novembru.

Poslednjih dana na terenu aktivni su članovi Stranke slobode i pravde, ali i njihovi koaliconi partneri iz PSG i PzP, i po svemu što se može videti jasno je da su ušli u kampanju.

U javnost je plasirana parola “Pravac Evropa”, građani navode da aktivisti u narandžastim majicama dele flajere i novine SSP, otvarače za flaše, pa čak i jabuke… a na zvaničnim nalozima te partije na društvenim mrežama objavljene su slike njihovih razgovora sa građanima.

Da li sve ovo znači da se pripremaju za izbore, pitali smo SSP, ali odgovor nismo dobili.

Da su odavno u kampanji navode u Demokratskoj stranci. Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, kaže da bar jednom nedeljno imaju tribine i razgovore sa građanima širom Srbije.

Zoran Lutovac i Dragana Rakić Foto: Vesna lalić/Nova.rs

“U petak imamo zajedničku tribinu u Lazarevcu na kojoj će govoriti naš predsednik dr Zoran Lutovac i kolege iz opozicije Zdravko Ponoš, Biljana Đorđević i Nebojša Zelenović. U narednom periodu intenziviraćemo rad na terenu sa ciljem da mobilišemo sopstvene birače i one koji su opoziciono nastrojeni da se aktivnije uključe u rušenje režima Aleksandra Vučića”, navodi Rakić za Nova.rs.

Robert Kozma, Zoran Lutovac, Zdravko Ponoš i Nebojša Zelenović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ona dodaje da su kandidatkinju za gradonačelnicu Jagodine Maju Radojičić promovisali još početkom leta prošle godine.

“To nam je bio svojevrsan simbolički početak kampanje za naredne izbore”, ističe Rakić.

Ne davimo Beograd bi na naredne izbore mogao da izađe sa nazivom Zeleno-levi front. Taj pokret proširuje svoje delovanje na celu Srbiju, predstavlja program i formira odbore i u drugim gradovima.

Radomir Lazović, jedan od lidera tog pokreta, kaže da NDBG već deluje u dvadesetak gradova, da su otvorili kancelarije u Užicu, Nišu i Somboru, te da ih očekuje otvaranje prostorija u još četiri grada.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

“Mi smo specifična organizacija zato što svakako delujemo na terenu i kada je kampanja i van nje. A stvarno smo imali jako veliki broj događaja u prethodnom periodu, tribina, uličnih akcija, komšijskih razgovora u mnogim gradovima. Potpisani su i memorandumi o partnerstvu sa brojnim lokalnim organizacijama, našim dugogodišnjim partnerima. Sve ovo je i izgradnja organizacije, ali i priprema za naredne izbore”, navodi Lazović.

Narodna stranka prikupljanje potpisa
Narodna stranka prikupljanje potpisa Foto:FoNet/Božana Pavlica

Narodna stranka je takođe aktivna na terenu, ali oko Kosova. Kako navode, to nema veze sa pripremom za izbore. Vuk Jeremić, lider te partije, u interevjuu za Nova.rs, koji će biti objavljen narednih dana, kaže da su sada posvećeni prikupljenjem potpisa za održavanje referenduma.

“Jedini izborni proces u kojem bi režim Aleksandra Vučića bio u manjini danas je odbacivanje francusko-nemačkog predloga”, kaže Jeremić.

BONUS VIDEO Hoće li opozicija vanredne izbore u Beogradu?