Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Opozicija u Skupštini Srbije počela je sa sakupljanjem potpisa za nepoverenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. To je za Danas potvrdio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. Međutim, zasad nema jedinstva među opozicionim poslanicima oko tog pitanja.

Predsednik Srbije je od četvrtka u više navrata u izjavama novinarima poručivao opoziciji da u Skupštini sakupi 85 potpisa za njegov opoziv, a da će on „nabaviti“ još 85 potpisa naprednjaka koji će izraziti sumnju u njegov legitimitet.

Vučić neće na predsedničke izbore, kako opozicija traži, jer ne bi mogao da se kandiduje i treći put za tu funkciju. Ali je spreman da se u Skupštini sprovede procedura pokretanja nepoverenja njemu koja vodi do referenduma o njegovom poverenju. Za to je potrebno dve trećine glasova poslanika, ali je on spreman da opoziciji „dobaci“ potpise.

Kako je Danas već pisao, ukoliko bi poslanici svih poslaničkih grupa opozicije i deset poslanika koji nisu članovi nijednog kluba stavili potpise, imali bi 88 glasova. Ali, kako sada stvari stoje, teško da će protivnici Vučića doći i do broja 85, budući da, prema našim saznanjima desni blok opozicije nije dosad zainteresovan za davanje potpisa a ni svi nezavisni poslanici.

Na pitanje ko je do sada potpisao inicijativu Lutovac odgovara „poslanički klubovi DS, Ne davimo Beograd, Moramo-Zajedno, većina Narodne stranke“.

„Očekujem da se priključe i ostali tokom sledeće nedelje“, kazao je on.

Iz drugog opozicionog tabora liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski za Danas, komentarišući Vučićev izazov opoziciji, kaže da nema razloga da predsednik pribegava takvim proceduralnim vratolomijama koje do sada nisu viđene u domaćoj političkoj praksi.

„Jednostavnije je da raspiše izbore i proveri volju naroda. Ali naravno, uz uslov da barem šest meseci imamo fer i poštene uslove za sve političke opcije, otvorene medije i javnu polemiku. Građani ne mogu da biraju u mraku“, kaže ona.

Kako dodaje, predsednik republike jako dobro zna da na izborima nije dobio podršku za francusko-nemački plan.

Bonus video: Bojan Pajtić o Vučiću – Čovek živi svoj san, prazni svoje frustacije i komplekse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar