Radomir Lazović, Miroslav Aleksić i Srđan Milivojević
Radomir Lazović, Miroslav Aleksić i Srđan Milivojević Foto: Vesna Lalić, Zoran Lončarević/Nova.rs

Deo opozicije oko pokreta Ne davimo Beograd, Demokratske i Narodne stranke planira sastanak, na kome će biti reči o opozicionoj saradnji u Skupštini Srbije. Prema našim informacijama, do tog susreta tmoglo bi da dođe već sledeće nedelje. Pojedini opozicionari za “Novu” kažu da želja sa sastankom postoji, ali da on još nije zakazan.

Od okončanja izbora mnogi odnosi unutar opozicije su se promenili. Koalicija “Ujedinjena Srbije” više ne postoji, dok se Ekološki ustanak, Skupština slobodne Srbije i platforma Akcija ujedinjuju u jednu stranku.

Konačni rezultati izbora još nisu proglašeni i ne zna se kad će biti, ali lideri dela opozicije, pa čak i oni sa ideološki različitim stavovima, razmišljaju o saradnji u parlamentu.

Prema našim inforamcijama, na sastanku koji bi trebalo da bude održan sledeće nedeće baš to bi trebalo da bude tema.

Međutim, Radomir Lazović, jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd, kaže za “Novu” da nema zvaničnih i formalnih sastanaka, ali da ima želje za saradnjom.

Foto: Printscreen FoNet/Video

“Ima želje za saradnjom o tehničkim stvarima, o što boljem funkcionisanju opozicionih grupacija u parlamentu Srbije. Smatramo da je došlo vreme da se pokaže dobra volja da se uticaj Aleksandra Vučića i SNS smanji u one zakonske okvire, a u tome ćemo tražiti podršku svih stranaka opozicije”, navodi Lazović.

Upitan kojih opozicionih stranaka, on odgovara:

“Svih, a u ovom periodu ćemo razgovarati sa Demokratskom strankom i Narodnom strankom”.

Miroslav Aleksić, zamenik predsednika NS, kaže za “Novu” da je neophodna sinhronizovano delovanje opozicije u parlamentu.

Foto: Printscreen FoNet/Video

“Opozicija treba da se koordinira oko delovanja u Skupštini, kako bi se na najbolji način borila protiv vlasti. Intenzivnije sastanka i dogovore na tehničkom nivuo očekujem najviše nakon konstituisanja parlamenta”, dodaje on.

Ni Srđan Milivojević, predsednik Izvršnog odbora, ne potvrđuje da će do sastanka dela opozicije doći sledeće nedelje. On ipak navodi da će biti neophodno i da ima smisla da opozicija u narednim danima, kada bude poznato da će se izborni postupak okončati, razgovara o nastupu u parlamentu.

Srđan Milivojević Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

“Ja lično mislim da će Vučić na svaki mogući način opstruirati formrianje parlamenta jer mu to ne odgovara niti treba”, kaže Milivojević za “Novu”.

Upitan sa kojom opozicijom bi razgovarAo, on navodi da je to moguće sa proevropskom opozicijom i sa svim onima sa kojima su nastupali na izborima.

“Postoji velika razlika u samo jednom slovu – biti opozcija Aleksandru Vučiću i biti opozicija Aleksandra Vučića”, ističe on.

Ukoliko dođe do sastanak tog dela opozicije sledeće nedelje, to neće biti prvi. I ranije je između istih aktera bilo razgovora o “tehničkim stvarima” i saradnji.

Lider DS Zoran Lutovac sastao se nedavno sa predstavnicima pokreta Ne davimo Beograd, sa kojima je pričao o tome kako se postaviti oko eventualnog Vučićevog zaokreta prema Zapadu, ali i o stranačkoj deklaraciji povodom rata u Ukrajini.

Lutovac je na iste teme imao sastanak i sa Nebojšom Zelenovićem, liderom platforme “Akcija” i članom koalicije “Moramo”.

Kako sada stvari stoje, samo liste Ujedinjena opozicija Srbije i Moramo u parlamentu imaće pet poslaničkih klubova. Međutim, još se ne zna kada će Skupština Srbije biti konstituisana.

Nadležne izborne komisije treba da odluče da li će se treći put ponoviti izbori na biračko mmestu u Velikom Trnovcu. Tek kada izborni proces u tom mestu u opštini Bujanovac bude okončan, moći će da budu proglašeni konačni rezultati izbora. Nakon toga, u roku od mesec dana, Skupština će biti konstituisana.

BONUS VIDEO Srđan Milivojević pred zakletvu Aleksandra Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar