Nebojša Stefanović, Siniša Mali i Zlatibor Lončar
Nebojša Stefanović, Siniša Mali i Zlatibor Lončar Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/FoNetKabinet/Goran Srdanov/Nova.rs

Deceniju vlasti Srpske napredne stranke na čelu sa Aleksandrom Vučićem obeležilo je i nekoliko zaista sramnih afera. Dva ministra su plagirala doktorat i diplomu fakulteta. Desilo se i da podatke o zdravstvenom stanju pacijenta iz zdravstvenog kartona vlast je javno objavila kako bi se obračunala sa osobom koja je iznela određene optužbe protiv njih.

Prethodnu deceniju su, tvrdi vlast oličena u Aleksandru Vučiću, predsedniku Srpske napredne stranke i Srbije, obeležili prosperitet države, procvat ekonomije, rast plata i penzija, skok životnog standarda i pad nezaposlenosti. Proglašeno Zlatno doba Srbije treba da zatrpa skandale, korupciju, represiju, zloupotrebe, grobove i brojne afere u protekloj deceniji.

Neka dela gorova.

SRAMOTA

Dr Stefanović nije doktor

Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Dr Uglješa Grušić, docent na Univerzitetu u Notingemu, dr Branislav Radeljić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London, i Slobodan Tomić, doktorand na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, otkrili su u junu 2014. da doktorat ministra Stefanovića obiluje plagijatima – kako doslovno kopiranim, bez odgovarajućeg navođenja izvora, tako i onim „mozaičkog“ tipa, odnosno parafraziranim izvodima koji prikrivaju sličnost plagijata originalu.
Premijer Aleksandar Vučić je kazao da gluplje obrazloženje nije u životu pročitao. Prof. dr Mića Jovanović, rektor Megatrenda i Stefanovićev mentor, izjavio je da je doktorska disertacija ministra Stefanovića „apsolutno autentično naučno delo“. U julu 2019. ispostavilo se da je sporna i ministrova diploma osnovnih studija.

Siniša Mali plagirao doktorat

Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Prof. dr Raša Karapandža, s Univerziteta EBS u Vizbadenu, oglasio se u julu 2014. u vezi s doktorskom disertacijom koju je gradonačelnik Beograda Siniša Mali odbranio 2013, na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Njegov rad ocenio je kao „jedan od najgorih plagijata s kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne“.

Odlukom Odbora za profesionalnu etiku, koji je 21. novembra 2019. utvrdio da „postoje elementi akademske nečestitosti u izradi doktorske disertacije kandidata Siniše Malog“, Senat Beogradskog univerziteta mu je 22. decembra 2021. oduzeo zvanje doktora nauka.

Otkrivanje Kornicovog kartona

Dragan J. Vučićević, vlasnik „Informera“, čitao je 29. novembra 2015. na TV „Pink“ strogo poverljiv dokument – zdravstveni karton Aleksandra Kornica, bivšeg direktora „Kurira“.

Karton je dobijen na hitan zahtev kabineta ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara iz Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, gde je Kornic dva puta lečen. Informacije dobijene iz zdravstvene ustanove koristio je i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar da javno diskredituje Kornica.

Zlatibor LončarFoto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Prekršajni sud u Beogradu izrekao je 25. oktobra 2017. opomenu i kaznio dr Slavicu Đukić Dejanović, jer je kao direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ učinila dostupnim informacije o lečenju Aleksandra Kornica. Kazna je iznosila 1.200 dinara, i njoj i psihijatrijskoj ustanovi kao pravnom licu.

Bonus video:  Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare