Foto: N1, Nova.rs

Havarija u Kolubari, preslaganje kocki na Trgu Republike, spaljene sklopke u kovid bolnici, poturanje osiguranja preko računa za Infostan... Ovo su samo neki od primera projekata i poslova koje je realizovala aktuelna vlast a koji su su se završili fijaskom.

Prethodnu deceniju su, tvrdi vlast oličena u Aleksandru Vučiću, predsedniku Srpske napredne stranke i Srbije, obeležili prosperitet države, procvat ekonomije, rast plata i penzija, skok životnog standarda i pad nezaposlenosti.

Kažu da „Dela govore“ i pokazuju okrečene domove zdravlja, novootvorene subvencionisane fabrike i rudnike, sportske uspehe i vozove koji idu 200 kilometara na sat u zemljama koje imaju brze pruge. Ne znamo koliko su ta ulaganja koštala, jer ne postoje ni transparentnost ni kontrola trošenja budžetskog novca.

Proglašeno Zlatno doba Srbije treba da zatrpa skandale, korupciju, represiju, zloupotrebe, grobove i brojne afere u protekloj deceniji.

Neka dela govore.

„Infostan“ plaća kaznu od 234 miliona dinara

računi komunalije
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Beogradsko JKP „Infostan“ obavezalo se ugovorom s osiguravajućom kompanijom „Đenerali“ da će svim svojim korisnicima poslati ponudu za osiguranje stanova, ali to nije učinilo.

Ponude je, tvrde u „Đeneraliju“, Infostan poslao samo delu domaćinstava i nije im preneo naplaćenu premiju od osiguranja. Zato je ova osiguravajuća kuća zatražila od Infostana odštetu od 234 miliona dinara. Za slučaj da dogovor izostane, „Đenerali“ je najavio sudski postupak s punim, mnogo višim odštetnim zahtevom.

Preslaganje kocaka na Trgu Republike

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Radovi na Trgu Republike trajali su 420 dana, na njih je potrošeno 10 miliona evra, stručnjaci tvrde da ne vredi ni upola toliko. Nakon samo 10 dana od završetka posla, u septembru 2019. majstori su morali da vade, okreću i ponovo ugrađuju loše postavljene betonske kocke. Odgovorni su, po rečima Vesića, izvođač radova i nadzorni organ, ali se ne zna ko je pokrio dodatne troškove.

Spaljene sklopke u kovid-bolnici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u gostovanju na RTS 3. decembra 2020. godine obavestio je javnost da je pokušana diverzija prilikom gradnje nove kovid-bolnice u Batajnici i pokazao fotografije dve oštećene strujne sklopke, koje su, kako je istakao, „spaljivane upaljačem“.
U razotkrivanje „čiste sabotaže“ uključeni su BIA i MUP, iako je i električar početnik predsedniku mogao da objasni da negorivi materijal od kojeg je napravljena strujna sklopka ne može da se spali upaljačem.

Skadarska kao Skadar na Bojani

skadarska ulica, skadarlija radovi u ulici asfaltiranje ulice trotoari
Skadarska ulica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Peta, ili ko zna koja, faza rekonstrukcije Skadarske ulice započeta je 1. februara 2021. Početak rekonstrukcije, prva faza, obavljena je 2017, kada je s dela ulice uklonjena originalna turska kaldrma i postavljeni obluci uvezeni iz Grčke. Početak treće, poslednje, faze najavljen je za oktobar 2018, a kraj za sredinu decembra te godine, a onda je, navodno, na red došao središnji deo Skadarske ulice.
Koliko puta je Skadarska prekopavana, ne zna se, nije poznato koliko radovi koštaju, gde je nestala originalna kaldrma i da li će rekonstrukcija ikada biti završena.

Havarija u „Kolubari“

Usled lošeg upravljanja, 11. decembra 2021., došlo je do opšte havarije i prestanka rada svih šest blokova TENT-a, koji proizvode gotovo polovinu struje u Srbiji. Veći deo Obrenovca danima je bio bez grejanja, a bez struje je ostalo oko 28.000 ljudi.

Foto: printscreen/video

Samo nedelju dana kasnije, u postrojenju za sušenje uglja, u „Sušari“ preduzeća „Kolubara – Prerada“ u Vreocima, došlo je do eksplozije i nove velike materijalne štete. Taj pogon neće biti u stanju da obezbeđuje ugalj za široku potrošnju dok se ne saniraju posledice havarije.

Na ugaljskom kopu Tamnava u „Kolubari“ 11. januara 2022. izbio je požar koji je progutao mašinu za odlaganje jalovine s uglja. Vatrogasci su ga lokalizovali, ali je vatra ostavila šestu recku na spisku havarija koje su zadesile EPS u poslednje vreme.

Vrednost uništenog odlagača u „Kolubari” iznosila je 18,8 miliona evra, celokupna šteta izazvana lošom upravom je mnogo veća.

Bonus video: Kako je vlast pokušala tajno da presloži kocke


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar