Vučić, Potočari, spomenik Stefanu Nemanji, Jajinci
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ/Filip Krainčanić/Nova.rs/N1

Godinama unazad predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u prorežimskim medijima predstavlja ili kao spasilac naroda i čovek koji je zaslužan za preprod zemlje ili kao žrtva atentatora “koji su protiv snažne Srbije”. Šefu srpske države su o glavi radili reditelji, stranci, tajkuni, ambasadori, ali i bivši saradnici i aktuelni ministri.

Prethodnu deceniju su, tvrdi vlast oličena u Aleksandru Vučiću, predsedniku Srpske napredne stranke i Srbije, obeležili prosperitet države, procvat ekonomije, rast plata i penzija, skok životnog standarda i pad nezaposlenosti. Srbija je proglašena zemljom investicija i kranova, novih puteva, kliničkih centara, škola i vrtića, vojna sila, ekonomski tigar i lider regiona. Kažu da nam se svet divi, da nam komšije zavide na nezaustavljivom napretku.

Kažu da „Dela govore“ i pokazuju okrečene domove zdravlja, novootvorene subvencionisane fabrike i rudnike, sportske uspehe i vozove koji idu 200 kilometara na sat u zemljama koje imaju brze pruge. Ne znamo koliko su ta ulaganja koštala, jer ne postoje ni transparentnost ni kontrola trošenja budžetskog novca.

Pročitajte još...

Proglašeno Zlatno doba Srbije treba da zatrpa skandale, korupciju, represiju, zloupotrebe, grobove i brojne afere u protekloj deceniji, a ako je suditi po naslovima u režimskim glasilima, gotovo da ne postoji državnik, u novijoj srpskoj, ali i u svekupnoj istoriji, izuzev Fidela Kastra, koji je češće od Aleksandra Vučića bio na meti zaverenika.

Iako se dominantno govori o navodnim atentatima na Vučića, on nije jedini koji je koristio ovaj metod zastrašivanja građana i dizanja panike u javnosti kako bi skretao pažnju sa drugih tema.

Neka dela govore.

Atentat na predsednika Nikolića

Na auto-putu kod Smedereva, 5. novembra 2012, kolonu vozila pod pratnjom, u kojoj je bio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, sustiglo je službeno policijsko vozilo načelnika Saobraćajne policije generala Dragiše Simića, koji je inače iz Smedereva. U kolima je bio samo Simićev vozač, takođe iz Smedereva, koji je prethodno u Beogradu preuzeo džip kojim je Simić u subotu trebalo da krene na teren. Katastrofa je, kako je navedeno, sprečena zahvaljujući blagovremenoj reakciji ljudi iz predsednikovog obezbeđenja koji su sa njim bili u koloni.
Niko nije procesuiran.

Atentat u Potočarima

U julu 2015, na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, predsednika Vlade Aleksandra Vučića, uz psovke i uvrede, masa je gađala kamenicama, flašama i cipelama. Mediji bliski vlasti izvestili su da je napad na premijera bio pokušaj atentata, unapred organizovan. Nije bilo objašnjenja ko je to učinio – Srbi, Bosanci ili neko treći? Kako odgovor nikad nije stigao, slučaj je i danas „otvoren“.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić u Memorijalnom centru Srebrenica 2015. godine Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Atentat u Jajincima

Policija je u blizini kuće roditelja premijera Aleksandra Vučića, u Jajincima, 29. oktobra 2016. pronašla oružje.
Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i mediji bliski vlasti ovaj događaj definisali su kao pokušaj atentata na premijera Vučića.
Tužilaštvo je sredinom 2017. odustalo od postupka. Mediji su 2021. godine objavili navodni iskaz Marka Miljkovića, pripadnika kriminalnog klana Veljka Belivuka, u kojem je naveo da su oružje ostavili u Jajincima po naređenju Aleksandra Vulina.

Atentat na Topčiderskoj zvezdi

Trojica mladića u „bentliju“ udarila su 2. septembra 2017, u ranim jutarnjim satima, u atomobil predsednika Aleksandra Vučića na kružnom toku na Topčiderskoj zvezdi. „Bentli“ se zbog zadnje vuče praktično kretao postrance, naleteo na kolonu vozila pod pratnjom, ali se nakon udara u vozilo u kojem je bio Vučić, nije zaustavio. Mediji bliski vlastima predstavili su ovaj incident kao pokušaj atentata.
Utvrđeno je da atentata nije bilo, da trojica mladića rade kao obezbeđenje u beogradskom klubu, a da im je „bentli“ pozajamio bivši fudbaler da se provozaju.

Atentat Miodraga Sovilja telefonom

Tokom obilaska gradilišta „Beograda na vodi“, Miodrag Sovilj, novinar TV N1, postavio je novembra 2019. pitanje predsedniku vezano za aferu „Krušik“, i pokazao mu dokaze iz svog telefona. Te večeri javljeno je da je Aleksandar Vučić završio u bolnici zbog hronične bolesti srca koja mu se tog dana pogoršala. Prema tvrdnjama režimskih voditelja, analitičara i partijskih drugova, krivac za Vučićevo zdravstveno stanje bila je „Soviljeva provokacija“.

Atentat pod Stefanom Nemanjom

Ana Brnabić, predsednica Vlade, i Aleksandar Vulin, ministar policije, u oktobru 2021. saopštili su građanima da su došli do pouzdanih saznanja da je na svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji, 27. januara 2021, planiran atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Premijerka je naglasila da se „nadležne službe“ bave tim slučajevima i da neće biti zaštićenih, bez obzira na „ime i prezime, funkciju i stranačku pripadnost“.
Niko nije osumnjičen, ispitan, niti optužen.

Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

BONUS VIDEO: Vučić protiv Vučića – ko širi paniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram