Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik i Tanja Fajon
Vladimir Bilčik i Tanja Fajon Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U Palati Srbija danas i sutra se održava druga faza međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca o poboljšanju izbornih uslova.

Bivši i sadašnji evroposlanici Eduard Kukan, Knut Flekenštajn, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik sastaće se najpre sa predsednikom Srbije Aleksnadrom Vučićem, a potom i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem posle čega zvanično počinje dijalog vlasti i opozicije.

U programu sastanka se navodi da će učesnici razgovarati o medijima i integritetu izbornog procesa. Nacrtom dokumenta koji su nedavno prosledili međunarodni posrednici nisu bili zadovoljni ni vlast ni opozicija. Naprednjaci su ocenili da je to “spisak Ðilasovih lepih želja”, a opozicija je bila nezadovoljna zato što se, kako su rekli, u dokumentu konstatuje stanje, ali se ne daju konkretni mehanizmi kako nešto treba promeniti.

Opozicija je posle toga uputila zahteve koji su se kretali od razdvajanja izbora, preko promena urednika informativnih programa RTS-a i RTV-a, do formiranja tela za javno informisanje.

U predlozima pojedinih stranaka evroposlanicima u koje je Tanjug imao uvid precizirano je koliko puta nedeljno i u kojim terminima opozicija treba da gostuje na javnim servisima, traži se poverenik za zaštitu zaposlenih u javnom sektoru, ali i preciziranje teksta koji su poslali evroparlamentarci.

Današnji razgovori će trajati do kasno popodne, a sutra se očekuje i konferencija za novinare predsednika Skupštine Srbije i evroposlanika.

Bonus video: Gosti Boško Obradović o sastanku sa evroparlamentarcima i opoziciji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare