Foto: Dragan Mujan/Nova.rs Referendum

Građani širom Srbije danas izlaze na referendum na kojim će im biti postavljeno pitanje da li su potvrđivanje akta o promeni Ustava, odnosno da li su za to da se naprave određene promene vezane za sudsku vlast. Mnogim građanima nije jasno šta se danas menja, da li se to odnosi na Rio Tinto ili Kosovo i zbog čega su promene baš u ovom trenutku.

Puno zabuna stvorio je referendum koji se dešava „kad mu vreme nije“. Samo nešto više od dva meseca pred izbore, u trenutku kada imamo najveći broj zaraženih i gotovo jednopartijsku skupštinu, dolazi do ustavnih promena koje razumeju uglavnom stručnjaci, ali čak ni oni nisu saglasni u oceni da li su promene dobre ili ne.

Ne treba ni zaboraviti da je referendum nastao nakon talasa protesta i demonstracija na ulicama, a utisak je da za njegov ishod nisu naročito zainteresovani ni vlast, ni opozicija.

U svakom slučaju, danas će se menjati deo ustava koji se odnosi na pravosuđe, prema kojem će se biranje sudija i tužilaca potpuno izmestiti iz Narodne skupštini, čime će barem formalno biti smanjen politički uticaj na sudsku granu vlasti.

Promene se donose zbog usklađivanja sa propisima EU, a bitno je istaći još jednom da se one ne odnose na Rio Tinto, Kosovo ili neko drugo goruće pitanje u zemlji.

Ukoliko promene budu prihvaćene, sudije (redovnih i viših sudova) i tužioce biraće Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca. Struka je podeljena po pitanju toga da li su promene dobre ili – jedan deo stručnjaka kaže da je ovo način da se ide u korak sa promenama, te da će nezavisnost sudske vlasti biti veća. Sa druge strane, postoje stručnjaci koji upozoravaju da bi se ovako samo zatvorio krug ljudi koji odlučuju, a koji su postavljeni prema starom sistemu u kome su ih postavile partije. Zbog toga ne postoji nikakva garancija da će raditi nezavisno i objektivno.

Glasači mogu glasati na svojim biračkim mestima do 20 sati, kada se ona zatvaraju, a pravo da glasaju imaju svi građani stariji od 18 godina koij su upisani u birački spisak. Pravo glasa neće imati građani Srbije koji žive na Kosovu, jer je skupština Kosova donela rezoluciju kojom se zabranjuje referendum na ovoj teritoriji.

O ishodu referenduma odlučiće prosta, odnosno relativna većina građana, što znači da više nema cenzusa od 50 odsto.

RIK: Ako neko nije dobio poziv za referendum, može da glasa

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je jutros da je u 7 časova na 8.179 mesta počelo izjašnjavanje građana na referendumu o izmeni Ustava u pravosudnom delu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Referendum

Dimitrijević je za RTS rekao da je glasanje počelo i na 29 mesta u Zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, i dodatnih deset mesta za glasanje u inostranstvu.

Kako je naveo, konačan broj glasača koji je utvrdila RIK, je 6.510.323, a građani mogu da glasaju samo na onom biračkom mestu na kojem su upisani u izvod iz biračkog spiska.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Referendum

„Ako neko nije dobio poziv ipak može da ostvari svoje pravo da se izjasni na referendumu jer je poziv samo pomoćno sredstvo koje služi biračkom odboru da lakše pronađe birača u izvodu iz biračkog spiska“, rekao je Dimitrijević.

On je rekao da RIK doneo posebno uputstvo kako bi moglo da se bezbedno glasa u vreme epidemije korone, uključujući i zaražene virusom.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar