Voditeljka sugeriše gledaocima kako da glasaju na referendumu
Foto: Printscreen/ RTS

U Srbiji se sutra održava referendum na kojem će građani moći da glasaju o potencijalnoj promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. U međuvremenu, čini se kao da nam sa javnog servisa stižu subliminalne poruke o tome kako bi trebalo da glasamo.

PROČITAJTE JOŠ

Referendumsko pitanje glasi: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“, a građani Srbije moći će da odgovore sa „da“ ili „ne“. Iako je gotovo celokupna stručna javnost upozorila da novi ustav neće doneti nezavisno pravosuđe, već da se radi o „kozmetičkim“ promenama, sa RTS nam se uveliko sugeriše kako bi trebalo da glasamo.

Tokom informativnog programa na javnom servisu voditeljka je najavila referendum koji će se održati u nedelju i usput gledaocima suptilno „predložila“ da zaokruže „da“.

„Građani Srbije sutra glasaju na referendumu. Izjašnjavaće se da li su za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike“, izgovara voditeljka. Možda ovo ne bi zvučalo čudno da akcenat nije bio na reči „da“, pa se stiče utisak o gotovo jezivom navođenju kada je u pitanju odluka koju bi svaki građanin trebalo samostalno da donese.

Nakon njene nenamerne greške ili pripremljene opaske, gošća u studiju bila je Snežana Bjelogrlić, predsednica Društva sudija Srbije. Ona je na javni servis pozvana kako bi gledaocima objasnila zašto je bitno da zaokruže „da“ na referendumu.

„Građani treba da znaju da sutra nisu nikakvi izbori, to je referendum o tome da li želimo da otvorimo vrata naprednijem, savremenijem pravosuđu, da otvorimo vrata mogućnosti da naše pravosuđe postane nezavisno i otporno na političke uticaje“, rekla je ona.

Ako vam je bila potrebna dodatna potvrda da je pravosuđe do sada bilo daleko od nezavisnog, Snežana Bjelogrlić je jednom rečenicom to i uradila.

Podsetimo, građani su ovih dana masovno prijavljivali da im stižu SMS poruke sadržine:  „Podržimo promenu Ustava. Zaokruži „DA“. ŽIVELA SRBIJA!“. Redakcija portala Nova.rs pokušala je da kontaktira pošiljaoca, ali je prilikom prvog poziva veza bila prekinuta. Samo nekoliko sekundi kasnije, nepoznati broj je bio nedostupan.

BONUS VIDEO: Referendum: O čemu glasamo i šta je nedozvoljen uticaj na sudstvo

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare