Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će parlament "gledati da do kraja meseca" bude usvojen zakon o referendumu, kako bi potom mogao biti donet akt o promeni Ustava Srbije, a zatim sredinom januara raspisan i referendum o promeni najvišeg pravnog akta.

Dačić je na javnom slušanju o predlogu budžeta za 2022. godinu u Skupštini Srbije rekao da je budžet najvažniji zakon i da je dobro što dolazi na vreme u parlament, ali da Skupština pred sobom ima dosta posla.

„Opredeljenje je da se ustavna reforma završi do kraja mandata ovog saziva Skupštine Srbije“, naglasio je Dačić.

Kada je reč o predlogu budžeta za 2022. godinu, Dačić je rekao kako nije čuo „nijednu krupnu zamerku“ na strukturu i sadržaj, „čak ni od onih koji će svemu pronaći zamerku“.

Predlog budžeta je najbolje ogledalo stabilne ekonomske slike i razvojnih ambicija zemlje i okrenut je podizanju životnog standarda građana kroz povećanje plata i penzija i rast javnih investicija, dodao je Dačić.

On je ocenio da je predloženi budžet „realni odraz ekonomske moći“ i da je rast BDP projektovan na 4,5 odsto.

Predstavnik Ministarstva finansija Srbije Saša Stevanović obrazložio je predlog budžeta za narednu godinu rekavši da se „temelji na dva stuba – kapitalnim investicijama i rastu životnog standarda građana.

Rast je projekatovan na 4,5 odsto BDP, javni dug opšte države projektovan je na 55,5 odsto, a deficit je planiran na tri odsto, rekao je Stevanović i naglasio da se predviđaju prihodi budžeta od 1.515,8 milijardi dinara.

Stevanović je rekao da je predviđeno prosečno povećanje plata u javnom sektoru od 7,27 odsto, jer će pojedine kategorije imati povećanje od osam odsto.

Penzionerima sledi povećanje penzija od 5,5 odsto, uz jednokratnu isplatu od 20.000 dinara, rekao je Stevanović na javnom slušanju u orgaizaciji skupštinskog Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Stevanović je naveo da je obezbeđen novac za ulaganje u infrastrukturu, autoputeve, dodajući da je za 22. novembar predviđen početak izgradnje metroa, dok je izdvojen novac i za početak radova na infrastrukruti i izgradnji nacionalnog stadiona.

Državni revizor Duško Pejović saopštio je da je DRI uradio 29 izveštaja revizije za 2020. godinu, među kojima je 18 direktnih i 10 indirektnih budžetskih korisnika, kao i sama revizija budžeta za 2020. godinu.

Pejović je rekao da je 10 subjekata dobilo pozitivnu ocenu, 18 – uključujući i reviziju budžeta – dobilo je ocenu „sa rezervom“, a jedan sujekat negativnu ocenu – to je Uprava za agrarna plaćanja.

On je ukazao da je revizija pokazala da je greška u bilansu stanja 68,3 milijardi dinara, što je visoko, ali znatno manje nego 2019. godine i 2018. godine.

Vrednosno iskazane greške su 2019. godine bile 99,3 milijardi dinara, odnosno 257,2 milijarde dinara u 2018. godini, rekao je Pejović.

BONUS VIDEO Deo Srbije u medijskom mraku: Kako se informišu građani osuđeni na isključivo režimske kanale?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar