Foto: N1

Specifičnost komentarisanja sudskih postupaka kod nas je da ti komentari dolaze od najviših državnih organa, i to pogotovo od predsednika Republike. Tužna stvarnost u kojoj živimo i želja da pokažem na povredu Ustava u tom pogledu me podstakla da analiziram izjave predsednika Republike, da ponudim tipologiju njegovih izjava i da pronađem dublje motive za takve postupke. Ja sam utvrdio da je u određenom periodu od 2017. kada je došao na funkciju, do 2020. imao najmanje 25 izjava u kojima je prekršio odredbu člana 149 Ustava koja zabranjuje svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije", izjavio je u emisiji N1 Studio Live profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković.

Kako navodi, za Vučića karakteristično da su njegove izjave, u kojima napada same sudije, ili se izjašnjava o bitnim elementima istražnih postupaka, ili okrivljuje lica bez postupaka, „oblici njegovog uticaja na vršenje sudijske funkcije u Srbiji“.

Jedna od tih stavki u svojim izjavama je govor mržnje i uznemiravanje, ponižavanje i postupanje usmereno na određeno imenovanog sudiju, i tu je istakao slučaj Miodraga Majića.

„Sudija Majić je najčešće predmet tih napada, gde je sudija ponaimenično određen. Ima i napada kada se kritikuju određeni sudski postupci kao i određene presude koje još uvek nisu pravosnažne, gde je jasno koji sudija odlučuje, ali one nisu imenovane. Ima i napada na sudstvo u celini, kao i na tužilaštvo u celini. Time se zastrašuje čitavo sudstvo, jer se zapravo šalje poruka šta će se desiti onima koji se drznu da presuđuju onako kako predsednik ne smatra da treba da bude“, naveo je Marinković.

Kaže da se analizom Vučićevih izjava prepoznaje poseban tip govora koji je diskriminatoran po svojoj prirodi.

„To je govor mržnje, i to je uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje“, naglasio je gost N1.

Dodaje da predsednik Vučić pokušava da kod publike pokušava da predstavi sudstvo i tužilaštvo u Srbiji kao profesije koje su nestručne i koje su nečasne.

„To je populistička retorika koja je dobro poznata i koja je viđena i u drugim zemljama Evrope i sveta. Mi smo deo tog talasa i deo tog trenda. Ono što kod nas posebno dolazi do izražaja je taj govor mržnje. Pretpostavka da su sudije i tužioci politički akteri. Predsednik ih u svojim izjavama predstavlja kao stranačke aktere, čime im inputira da postupaju nestručno i nesavesno, a zapravo otkriva svoje shvatanje sudija i tužioca“, istakao je Marinković.

Prema njegovim rečima, iz Vučićevih izjava se može zaključiti je „njegova nespremnost da prihvati bilo kakav pluralizam u društvu“.

„Sada vidimo da predsednik ima takav stav ne samo prema stranačkim liderima, koji jesu njegovi prirodni konkurenti, već i prema sudstvu i tužilaštvu. I prema njima se odnosi na način da im pretpostavlja lično svojstvo. On umišlja njihovu stranačku obojenost , a toga uopšte nema“, kazao je Marinković.

On ocenjuje da sve to o Vučiću govori da je ličnost koja je nesklona za bilo kakav oblik pluralizma.

„Republika Srbija se ne bi mogla smatrati za liberalnu i demokratsku država kako je Ustav definiše ukoliko ne bi imala nazavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo“, zaključio je on.

Bonus video: Veze klana Belivuk i SNS-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare