Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da je jutrošnje otvaranje gasovoda "Balkanski tok" istorijski dan za našu zemlju, jer to garanutuje energetsku bezbednost i stabilnost, "tako da neće biti ni u jednom trenutku dovedeno u pitanje naše snabdevanje gasom".

„Radili smo na ovome veoma predano poslednih desetak godina, predsednik države Aleksandar Vučić i ja smo na stotine puta razgovarali o tome. Sećate da sam ja bio premijer kada smo bili spremi da započnemo radove da se završi „Južni tok“, ali je to Bugarska stopirala pod pritiskom Evropske unije što je za nas  bio veliki bezbednosni izazov, odnosno bilo je dovedeno u pitanje snabdevanje gasom“, rekao je Dačić za TV Prva.

Na pitanje o prioritetima u ovoj godini za Srbiju, on je naveo da se nastavi „putem ekonomskih reformi i jačanje ekonomske pozicije, kao i da su postignuti izvanredni rezultati u stabilizaciji ekonomskih prilika“.

Prema rečima Dačića, kada je napravljena koalicija SPS sa Srpskom naprednom stranka Aleksandra Vučića, 2012. godine, zatečena je situacije da je Srbija bila „maltene pred bankrotom“.

Komentarišući dolazak Džozefa Bajdena na mesto predsednika Amerike, Dačić je rekao ne treba imati „katastrofične prognoze, jer Bajden 2021. i devedesetih godina prošlog veka, su dve veoma različite priče“ .

„Srbija je, nevezeno ko je na čelu Amerike, Francuske ili druge neke zemlje, mnogo uradila na poboljšanju svoje međunarodne pozicije i ko god da dođe na neku funkciju u svetu, moraće da uvažava novu političku realnost“, rekao je Dačić.

On je istakao da su „prištinski mediji doneli vest da oni neće podnosti zahteve za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama do 2023, što znači da su svesni da više ne mogu da prođu“.

„Oni sada shvataju da bez dogovora sa Srbijom nema rešavanja kosovskog pitanja“, rekao je Dačić.

Na pitanje o predstojećim izborima u Srbiji 2022, on je rekao da se za njih ne možete spremati neposredno uoči njih, već puno ranije.

„Vučić i ja imamo dogovore koji se ne tiču tih sada dnevno političkih tema, nego pitanja u kom pravcu će Srbija da ide i posle tih izbora. To znači, mislim, da nam je potreban strateški dogovor o našoj zajedničkoj saradnji pa i o zajedničkom nastupu na tim izborima“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar