Ivica Dačić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kosovo neće da uđe u Ujedinjene nacije kao Palestina, jer je Palestina pridruženi član, a oni ne žele da budu pridruženi već punopravni član, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je u jutarnjem programu TV Hepi ocenio da Srbiju čeka „težak diplomatski hod“.

Dačić je naveo da je Srbija promenila „odnos snaga“ u Ujedinjenim nacijama (UN) kada je reč o broju zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova.

„U Generalnoj skupštini UN, od 193 članica, Kosovo ne može da dobije više od 83 glasa“, rekao je Dačić i dodao da „tu ima različitih slučajeva“, da „četiri zemlje jesu priznale, ali ne glasaju za Kosovo“, kao i da „ima zemalja koje menjaju stav na svakih šest meseci“.

„Ali oni (Priština) nemaju više glatku većinu u UN, a pri tome takva odluka (o članstvu u UN) mora da prođe Savet bezbednosti i zato je za nas veoma važna pozicija Rusije i Kine, kako bi eventualno stavile veto“, ocenio je Dačić.

On je naglasio kako zato govori da se „ne može odvojeno posmatrati“ pitanje Rusije, Ukrajine, Kosova, Saveta Evrope i Ujedinjenih nacija.

„I zato kažem da mora da postoji ‘paket za Srbiju’, koji bi pre svega polazio od Kosova, a mislim da takav paket u ovom trenutku ne postoji. Nismo dobili nikakav predlog koji bi bio osnova za razgovor“, rekao je Dačić gostujući na TV Hepi.

BONUS VIDEO Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar