Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je rekao je da je dobio pismo evroparlamentaraca Tanje Fajon i Vladimira Bilčika, i da će po prvom planu razgovori o eventualnim izmenama izbornog procesa početi 19. aprila.

On je gostujući na TV Pink rekao da je pismo dobio juče, a da će će od 19. do 22. aprila predstavnici zvaničnog Brisela „razgovarati onlajn i uživo sa poslaničkim grupama u parlamentu“, kao i da će Bilčik i Fajon nakon toga razgovarati i sa predstavnicima vanparlamentarnih partija.

„Prema nekoj proceni, 7. maja ću ja razgovarati s njima“, rekao je Dačić, dodajući da će mu tada biti predstavljeni „stavovi relevantnih aktera“.

On je ponovio da neke stranke uopšte ne žele da učestvuju u dijalogu u kom bi posredovala Evropska unija, ali da će ih svakako pozvati kako bi čuo i njihove stavove.

Dačić je ocenio da su pretnje dela opozicije da će organizovati demonstracije u slučaju da ne dodje do izmena izbornih uslova „zaostatak vokabulara prošlosti“, jer „ne postoji društvena svest“ koja bi podržala tu vrstu protesta.

„Mi smo spremni za te razgovore, oni moraju da budu veoma konkretni, a smešno je da su aduti (dela opozicije) ‘ako vi nećete da promenite, mi ćemo da bojkotujemo’. Oni mise da je bojkot način politike borbe“, rekao je Dačić.

On je kazao i da opozicija osporava proces izmene Ustava koji se tiče izbora sudija „jer Skupština nema legitimitet, iako je to zahtev EU“.

„Shodno tome je Vlada Srbije predložila da se promeni Ustav, da bi sada opozicija rekla da je protiv izmena. Razgovarao sam i sa predstavnicima Društva sudija (koji su takodje protiv)… Izgleda da je za te izmene jedina zainteresovana Evropska unija, koja traži da se to obavi sada“, izjavio je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar