Ivica Dačić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ivica Dačić je juče izglasan za predsednika Narodne skupštine Srbije, a za njega je glasalo 225 poslanika. Za RTS govorio je o svojoj novoj političkoj funkciji-

Dačić je naglasio da je upravo u parlamentu počela njegova politička karijera.

„Za mene je ovo velika čast i izazov. Započeo sam karijeru 1992. godine ulaskom u parlament savezne države Jugoslavije. Bio sam u svim sazivima saveznih parlamenata dok je on postojao. Čak i dok sam bio u izvršnoj vlasti, uvek sam bio biran na funkciju poslanika“, rekao je za RTS.

Pročitajte još:

Uvek je govorio da je osnova svake vlasti osim naroda parlament, pa samim tim je svestan da je njegova nova funkcija druga po važnosti u Srbiji.

„Dugujem zahvalnost predsedniku Vučiča za njegovu rešenost da bez obzira što nije imao potrebu za tim, u cilju jačanja strateškog partnerstva naših stranaka, predložio za jednu takvu fukciju. Njegov predlog da to budem ja govori kakve su to ozbiljne namere, jer nisam došao da bi bio protokolarni predsednik. Nije ta funkcija sama po sebi druga u državi, nego je pozicija tela takva da je to posle predsednika jedina koja crpi legitimitet iz naroda. Oni koji misle da je to protokolarna funkcija, o parlamentu misle sve najgore, da je to levo smetalo i slepo crevo“, rekao je Dačić.

Istakao je da će njegov zadatak će biti da štiti ugled i dostajanstvo parlamenta i da rade na što bolji način. Dačić je takođe najavio da će za sutra zakazati sednicu, kada dobije predlog ministarstva. Rekao je i da od poslanika zavisi kako će se ponašati i da očekuje dobru saradnju sa vladom.

Na pitanje koliko će članova SPS-a dobiti ministarska mesta, Dačić je rekao da o tome nije bilo govora sa Vučićem.

„Mi razgovaramo o tome, ali je centralno pitanje našeg strateškog odnosa bilo šta ću ja da radim. Ali ja od juče nisam stranački čovek, neću da branim interese stranke niti koalicije. Biću više u zemlji, ali ne mogu da kažem da ću imati vremena da se bavim strankom. Mogu da obećam građanima da ću biti posvećen ovom poslu i da ću dati maksimum“, rekao je Dačić.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare