Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je narodna inicijativa o geološkim istraživanjima, koju je inicijativa "Kreni - Promeni" predala parlamentu, vraćena podnosiocima, "zato što taj predlog ne sadrži određene pravne preduslove da bi verifikacija mogla da bude data".

Dačić je izjavio da je to urađeno „zbog nepotpune dokumentacije“, kao i da je inicijativi „Kreni – promeni“ već danas poslat odgovor da imaju 15 dana da otklone nedostatke svog predloga narodne inicijative i da ih dostave Narodnoj skupštini.

Prema njegovim rečima, radi se o dopuni inicijative „sa proceduralnog aspekta“, kao i da će biti verifikovana „kad otklone nedostatke“.

„Svi smo veoma zainteresovani za životnu sredinu, ni jedna ideja koja ide ka tome da se daje doprinos zaštiti životne sredine neće biti odbačena“, rekao je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, nakon verifikacije narodna inicijativa ima rok od 90 dana za prikupljanje potpisa.

Savo Manojlović, direktor kampanje „Kreni-promeni“ pozvao je juče na protest u četvrtak u 19 sati ispred zgrade Predsedništva, jer Narodna skupština nije verifikovala narodnu inicijativu kako bi počeli sa skupljanjem potpisa za zabranu iskopavanja litijuma i bora.

Manojlovića je juče grupa ljudi onemogućila da ispred Skupštine održi konferenciju za novinare, pa je to učinio u Pionirskom parku. On je ponovio da „Kreni-promeni“ ima dva zahteva, da se ukine prostorni plan za Loznicu i da se zabrani iskopavanje litijuma i bora na 20 godina.

Sankcije i za Kurtija zbog najave da će zabraniti glasanje i na aprilskim izborima

Predsednik Skupštine Srbije kaže da najave Prištine da će, nakon referenduma, zabraniti glasanje kosovskih Srba i na aprilskim izborima predstavljaju „nastavak miniranja svega što je dogovoreno u Briselu“.

„To je nastavak miniranja svega što je dogovoreno u Briselu, ali i nastavak politike tolerisanja toga od strane velikih sila. Mislim da je to apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Dačić za televiziju B92.

Dačić je pozvao „velike sile“ da, nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti odbio zahtev Velike petorke (Kvinte) da omogući održavanje referenduma na Kosovu, pokažu objektivnost i Kurtiju uvedu sankcije poput sankcija članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

„Očigledno da je Kurti veća sila od Kvinte, očigledo da je Kosovo supersila svetska“, ocenio je Dačić.

Istakao je da želi da zna da li međunarodna zajednica želi dogovor oko Kosova ili želi „dalje mrcvarenje i pokušavanje da se Srbija natera da prizna Kosovo“.

„Mi ćemo se boriti za pravo našeg naroda da glasa na izborima. To je naše suvereno pravo i to ne može niko da nam otme“, naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je, sa druge strane, pozivala kosovske Srbe da glasaju na tamošnjim parlamentarnim izborima.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović o moratorijumu i opstrukciji vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar