Ranka Kašiković, zaposlena u Gerontološkom centru u Subotici koja je odbila da ide na miting SNS, objavila je da direktora ove institucije nedavno bila na mitingu stranke Rasima Ljajića i čija je parola bilo "ljudski". Kašiković koja je trpela mobing zbog svoje odluke da ne ide na stranački skup upitala je "šta je u kampanji SDPS ljudski".

Ranka Kašiković je na Instagramu objavila fotografiju direktorke Gerontološkog centra Brankice Tešanović na mitingu stranke Rasima Ljajića i podsetila na njene ranije povezanosti sa mobingom zaposlenih.

„Da li to što direktorica Brankica Tešanović koja je na slici, vrši mobing nad zaposlenima u Gerontološkom centru koji odbiju da idu na miting vladajuće partije i pomenute stranačke koalicije, što ne žele da budu njihovi poltroni, ulizice, marionete… Što maltreraju i zlostavljaju zaposlene koji imaju svoj stav i obraz, dostojanstveno i pošteno rade svoj posao a pošto nisu njihovi istomišljenici za „nagradu“ dobijaju zlostavljanje na radu, pretnje otkazom, ucene, pritiske i bolovanje od godinu dana zbog posledica zlostavljanja na radu“, napisala je Kašiković na Instagramu i upitala šta je to ljudski.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pitam da znam kako da objasnim deci zašto sam zamalo ostala bez radnog mesta i ugrozila njihovu egzistenciju ako je ovo ljduski“, navela je on.

Ranka Kašiković Davčik, zaposlena u gerontološkom centru u Subotici duže od 10 godina, krajem 2021. odbila je poziv da se pridruži rođendanskoj akademiji SNS u Areni. Posle toga je, prema njenom svedočenju, skoro godinu dana trpela mobing direktorke Gerontološkog centra Brankice Tešanović, a zbog posledica pretrpljenog malretiranja skoro godinu dana je provela na bolovanju.

Ranka je radila kao pravni saradnik u Gerontološkom centru u kadrovskom sektoru za radne odnose punih deset godina pre no što je počela da trpi, kako navodi, mobing i zlostavljanje na radu. Za razliku od nje, na skup SNS je otišao određen broj zaposlenih organizovano.

Ona je u martu 2022. godine protiv direktorke Gerontološkog centra Brankice Tešanović podnela tužbu za mobing i zlostavljanje na radu. Uoči jednog od pripremnih ročišta, koja su više puta odlagana, Ranku je na razgovor pozvao, kako je rekla Istinomeru, Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam i potpredsednik Socijaldemokratske partije Srbije, čiji je član i direktorka Tešanović.

„Kada su nam zakazali pripremno ročište, ja sam pozvana na medijaciju od strane pokrajinskog sekretara Nenada Ivaniševića koji se upleo u slučaj iako nije direktor Gerontološkog centra. Hteli su da reše mirnim putem taj spor, sve u cilju da ja ne izlazim u javnost. Evo, ovo što ja danas radim njima nikako ne odgovara. Hteli su na sve moguće načine da pokušaju da mi nađemo neko rešenje, pokušaj mirnog rešenja spora, da meni oni isplate taj odštetni zahtev, da ja kažem šta tu meni odgovara, da prosto ja više ne istupam javno“, navodi Kašiković i naglašava da nije pristala na medijaciju, pošto je za nju „sud jedini relevantan“.

Kako je počeo ceo slučaj

Sve je počelo u novembru 2021. godine kada je Ranka Kašiković, pravna saradnica u Gerontološkom centru Subotica, dobila poziv na svečanu akademiju povodom 13 godina od osnivanja Srpske napredne stranke. Taj poziv je stigao posredno od koleginice iz Gerontološkog centra, a po nalogu direktorke Brankice Tešanović, ispričala je tada Ranka za Nova.rs.

“Zamolila sam je da me više ne obaveštava o takvim stvarima, jer nisam zainteresovana za to. Ona mi je samo odgovorila da ona to ne radi zato što to voli ili želi. Zamolila sam je da ipak prenese moju poruku, tamo gde treba, da ne želim prisustvujem političkim skupovima”, ispričala je tada Ranka i dodala da već sledećeg dana dobija mejl od direktorke u kom je obaveštena da se menja način njenog rada i njene obaveze.

Počeli su da joj se gomilaju poslovi, dobila je dodatna zaduženja u Gerontološkom centru u kom je radila deset godina, izopštavana je sa sastanaka, uskraćena joj je mogućnost odlaska na obuke i seminare.

Ranka Kašiković Davčik Foto: Privatna arhiva

“Svako jutro sam se budila sa mučninom, sa nagonom za povraćanje, vrtoglavicom i nesnosnom glavoboljom. Ona je bila toliko jaka, da lekovi više nisu pomagali, već sam došla dotle da sam glavobolju umirivala trodonima. Kad dođem kući s posla, ja jednostavno nisam mogla da funkcionišem, a imam dvoje maloletne dece”, navodi Ranka.

Ovakve okolnosti na radnom mestu nanele su štetu njenom zdravstvenom stanju, pa je bila prinuđena i da potraži pomoć psihijatra.

U međuvremenu je sa pozicije pravne saradnice u Gerontološkom centru prebačena u Gerontološki klub, na poziciju “domaćice kluba”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare