Prema prvim rezultatima izbora u Beogradu Savo Manojlović i njegov pokret Kreni - promeni osvojili su nešto više od 17 odsto, što ih je pozicioniralo na drugo mesto, odmah ispod koalicije Srpske napredne stranke. Da li ga je ovaj rezultat pozicionirao na mesto lidera opozicije u Beogradu?

Ulazak Sava Manojlovića u političku arenu dugo je iščekivan. I sada kada je taj dan došao, kad se odlučio na taj korak, odluka je pala na to da će na lokalnim izborima samostalno da izmeri svoj rejting.

I taj rejting, prema prvim rezultatima iznosi 17,2 odsto, što je najbolji rezultat jedne opozicione liste na beogradskim izborima 2. juna.

“Kreni-promeni je zabeležio najjači procentualno rezultat opozicije od 2012. godine. To je veliki uspeh ovih ljudi, kontrolora, pokretača, kandidata u zaista nemogućim uslovima, sa budžetom gde nismo imali nijedan bilbord”, rekao je Manojlović.

Savo Manojlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon svega, postavlja se pitanje može li Manojlović u budućem periodu postati lider opozicije u glavnom gradu?

Faktor bojkot

Pre nego što je Manojlović odlučio da uđe u političku trku, tri opozicione stranke iz nekadašnje koalicije Srbija protiv nasilja, Stranka slobode i pravde, Stranka Srbija centar i Zajedno odlučile su da bojkotuju izbore. Takođe, celokupna koalicija NADA nije izašla na beogradske izbore.

Ovaj potez, jednog dela opozicije, ostavio je mogućnost Manojloviću da njihovo biračko telo iz prethodnih ciklusa apsorbuje, a to su glasači koji pokrivaju i levi i desni spektar. A Manojlović vrlo verovatno jedan deo tog tela “pokupio”.

PROČITAJTE JOŠ:

Buduće analize će pokazati koje i koliko.

S druge strane, neučestvovanje navedenih partija na izborima omogućio je “lakši” put lideru “Kreni – promeni”, jer su se, bar u ovom momentu gradski predstavnici tih partija samoinicijativno diskvalifikovali iz trke za “lidera opozicije u Beogradu”.

Rezultat druge opozicione liste

Oni koji sebe nisu u startu diskvalifikovali iz tog “takmičenja”, a to su u prvom redu Zeleno – levi front i Narodni pokret Srbije, ostvarili su značajnije lošiji rezultat od Manojlovića, odnosno 12, 8 odsto .

Poređenja radi, na beogradskim izborima 2022. godine Zeleno – levi front koji je tada nastupao u koaliciji sa strankom Zajedno osvojila je 10, 8 odsto, što je sličan rezultat.

Opozicija koja će na beogradskim izborima nastupiti pod imenom „Biramo Beograd“ je predala potpise GIK-u, Dobrica Veselinović, Miloš Pavlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako su se nadali ili možda smatrali da su najjača opcija u gradu, rezultati ovih izbora pokazali su da to Zeleno – levi front to ipak nije, a ni čitava koalicija „Biramo borbu“.

Loš rezultat te koalicije, drugi je faktor, zbog kog Manojlović može potencijalno da se nada poziciji lidera opozicije u Beogradu.

Iako su mu se karte dobro otvorile, na kraju sam igra, a da li će odigrati dobro?

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare