Foto:FoNet/Medija centar

Narodna stranka, Dveri, Novi DSS, Zavetnici i POKS zajedno sa grupom intelektualaca objavili su Dekaraciju o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno - pravni poredak Srbije. Ovo je prvi put da se sve te partije okupljaju oko neke teme, pa se postavlja pitanje da li je na pomolu nova koalicija.

Odmah nakon izbora raskinuta je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije u kojoj je bila Narodna stranka sa SSP, DS i još nekoliko manjih partija i pokreta. Zavetnici su izašli samostalno na izbore, dok su Dveri i Novi DSS bili u savezima sa frakcijama POKS-a.

Sve te partije, desno orjentisane, okupile su se oko Deklaracije o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno – pravni poredak Srbije, o čemu su održali i konferenciju za novinare.

Pitali smo funkcionere tih stranaka da li je okupljanje oko Kosova uvod u koaliciju.

Stefan Jovanović, poslanik Narodne stranke, kaže za Nova.rs da se njihov stav nije promenio oko eventualne buduće saradnje.

Stefan Jovanović. NARODNA. Zdravko Ponoš otišao – da li Narodna stranka ostaje među
Stefan Jovanović Foto: Nova S

“NS je spremna da sarađuje sa svim onim strankama koje ne sarađuju niti planiraju da sarađuju sa režimom koji predvodi Aleksandar Vučić”, navodi on.

Boško Obradović, lider Dveri, ističe da okupljanje za odbranu KiM trenutno nema nikakve veze sa predizbornim koalicijama već sa temom koja je od prvorazrednog nacionalnog i državnog interesa.

“Ima još takvih tema oko kojih možemo sarađivati i Dveri su potpuno otvorene u tom pravcu. Ne bih isključio ni buduće predizborne i postizborne koalicije, ali to sada nije tema”, kaže Obradović za Nova.rs.

Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On navodi da svakako očekuje da ta četiri poslanička kluba zajedno nastupe po pitanju Kosova u Skupštini, kao i da će razgovarati i o drugim oblicima zajedničkog javnog nastupa.

“Ovo je vreme sabiranja nacionalnih snaga i ujedinjevanje svih srpskih patriota. Zato su Dveri inicirale formiranje Patriotskog bloka pre izbora, jer u tom ukrupnjavanju vidimo budućnost srpske političke scene”, kaže Obradović.

Članovi NS, Dveri, Zavetnika, Novog DSS i POKS-a uz grupu intelektualaca, među kojima su Matija Bećković, Slobodan Antonić, Emir Kusturica, Danilo Basta i drugi, objavili su Proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije i pripremili Deklaraciju o reintegraciji KiM u ustavno – pravni poredak Srbiju.

U njoj se između ostalog navodi da su neprihvatljivi svi predlozi koji podrazumevaju podelu, razmenu teritorija, odricanje od Kosova i Metohije, predaju dela ili cele teritorije, članstvo “Kosova” u UN, ili na bilo koji način ugrožavaju budućnost celovite pokrajine u sastavu Srbije. U Deklaraciji oni se pozivaju na Rezoluciju 1244, Ustav Srbije i Kosovski zavet.

BONUS VIDEO Narodna, Dveri, Zavetnici, NDSS i POKS-a objavili proglas za okupljanje u odbrani Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare